• Landelijk werkzaam
  • Persoonlijk bezoek
  • Één vast aanspreekpunt
  • Gratis rechtshulp

Schade door voorwerpen op de weg – wie is aansprakelijk?

Door: Lisa Fluit
Leestijd: 3 minuten

Voorwerp op de weg: een verloren autoband, grind dat achterbleef na wegwerkzaamheden of een ijzeren staaf die van een vrachtauto viel. Zomaar enkele voorwerpen die op de weg kunnen liggen. En gemakkelijk leidt tot gevaarlijke situaties en ongelukken. Heeft u schade door een voorwerp op de weg? Bijvoorbeeld schade aan uw auto of bent u gewond omdat u moest uitwijken voor iets dat op de weg lag en raakte u daarbij de vangrail? Dan wilt u natuurlijk weten of u recht heeft op schadevergoeding. In dit artikel leg ik u uit wat de mogelijkheden zijn om uw schade door een voorwerp op de weg te verhalen op een eventueel aansprakelijke partij.

Schade verhalen op aansprakelijke partij

Weet u niet hoe het voorwerp op de weg is gekomen en is dat ook niet te achterhalen? Dan zal het in een aantal gevallen helaas niet lukken uw (letsel)schade vergoed te krijgen. Is wel duidelijk van wie het voorwerp afkomstig is? Dan is het mogelijk om iemand rechtstreeks aansprakelijk te stellen. Ik geef een aantal voorbeelden:

  • Een persoon gooit een glazen flesje uit het autoraam. Dat komt terecht op de auto die achter hem rijdt. De bestuurder daarvan schrikt zo, dat hij zijn stuur omgooit en tegen een boom botst. Gelukkig heeft hij een dashcam die het voorval heeft opgenomen.
  • Een vrachtauto met open laadbak verliest puin dat op de auto’s achter hem terecht komt. De voorste auto remt en er knallen vervolgens nog een paar auto’s achterop: kettingbotsing. Gelukkig kon één van de automobilisten de naam van de transportfirma zien en meldt het ongeval daar.
  • Na een schadegeval zijn er flinke stukken autoband op de vluchtstrook blijven liggen. Ze liggen er al een week, maar de automobilist die met pech de vluchtstrook moet gebruiken ziet ze in het donker niet liggen. Rijkswaterstaat had er als wegbeheerder voor moeten zorgen dat de vluchtstrook schoon is. Als u kunt aantonen dat de wegbeheerder nalatig is geweest, moet deze uw schade vergoeden. Lees hier hoe u schade claimt op Rijkswaterstaat.
  • In sommige gevallen vergoedt het Waarborgfonds uw schade. Een onbekend voertuig heeft olie verloren. U moet net op dit punt met uw motor remmen en glijdt uit. Motor kapot en u raakt gewond. Bij een schadegeval door een onbekend of onverzekerd voertuig maakt u kans op schadevergoeding door het Waarborgfonds.

Heeft u een ongeval gehad door een voorwerp op de weg en wilt u weten of u recht heeft op vergoeding van letselschade? Vul de test in en zie meteen of wij u kunnen helpen bij het verhalen van uw schade.

Verzekeringsdekking bij schade door een voorwerp op de weg

Verzekeringen zijn er om slachtoffer schadeloos te stellen. Op deze verzekeringen kunt u een beroep doen, afhankelijk van het schadegeval:

  • De motorrijtuigverzekering dekt schade aan andere voertuigen en letselschade aan derden als gevolg van een ongeval met een voertuig. Als de (letsel)schade gevolg is van een situatie met een voertuig, kunt u de motorrijtuigverzekering van de veroorzaker aanspreken. Schade aan het eigen voertuig is verzekerd met een casco- of allriskdekking.
  • De Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering (WA-verzekering of AVP) dekt de aansprakelijkheid van de verzekerde persoon voor schade aan anderen. Voor bedrijven geldt dat zij een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering moeten hebben die schade aan anderen vergoedt.
  • De inzittendenverzekering dekt de (letsel)schade van inzittenden van het voertuig, ongeacht wie aansprakelijk is voor het ongeval. Op een bromfiets- of motorverzekering heet het een opzittendenverzekering.

Ook al kunt u uw (letsel)schade verhalen op een aansprakelijke verzekeraar óf heeft u zelf een verzekering die de schade geheel of gedeeltelijk vergoedt, schakel altijd deskundige hulp in. Daarmee voorkomt u dat u zelf in ingewikkelde procedures belandt of met een deel van uw schade blijft zitten. Heeft u letselschade, dan helpen wij u graag.

Schakel hulp in na een ongeval met een voorwerp op de weg

Vaststellen van de aansprakelijkheid is kan lastig zijn. Is de veroorzaker bekend of onbekend? Is er sprake van een onrechtmatige daad door de veroorzaker? Is het slachtoffer zelf ook (mede)verantwoordelijk? Ieder schadegeval is anders en de omstandigheden bepalen de kans op schadevergoeding. Soms is het lastig de toedracht van het gebeurde aan te tonen. Het is daarom ook belangrijk om bewijs te verzamelen. Getuigenverklaringen, foto’s en filmpjes kunnen van belang zijn. Als er discussie is over het gebeurde dan is het verstandig de politie in te schakelen om uitsluitsel te krijgen over de toedracht van het ongeval. Bent u gewond, schakel dan altijd een arts in die een dossier over uw verwondingen vastlegt.

Schade door modder op de weg

Een veel voorkomende oorzaak van letselschade is modder op de weg. Boeren die tijdens de oogsttijd modder verliezen en zo een gladde laag op het wegdek achterlaten. Gevaarlijk voor andere weggebruikers, zeker bromfietsers en fietser. Lees in het artikel over modder op de weg hoe u schade op een aansprakelijke veroorzaker of nalatige wegbeheerder kunt verhalen.

Stipt letselschade weet waar u recht op heeft

Bent u slachtoffer van een ongeval door een voorwerp op de weg en vraagt u zich af wie er aansprakelijk is? Neem dan contact op met een van onze experts. Wij doen er alles aan om uw schade te verhalen op de aansprakelijke partij. Doe direct de letselschadeclaimtest zodat u weet waar u recht op heeft. Wij verhalen uw schade kosteloos.

Aansprakelijkheid wegbeheerder 1024x681 1
(c) copyright Stipt letselschade | Klachtenregeling | Algemene Voorwaarden | Sitemap | Privacyverklaring