• Landelijk werkzaam
 • Persoonlijk bezoek
 • Één vast aanspreekpunt
 • Gratis rechtshulp

Letselschade claimen: Hoe het werkt en wat je moet doen

Letselschade claimen is een ingewikkeld proces. Juridische aansprakelijkheid, inventarisatie van schadeposten en de verhaalsmogelijkheid op de andere partij spelen onder meer een belangrijke rol.

Als u letselschade heeft opgelopen na een ongeluk dan is het herstel van het opgelopen letsel een van de belangrijkste dingen. Het liefst wilt u zich niet bezig houden met ingewikkelde juridische processen. 

Daarom leggen wij u uit hoe u het beste letselschade kunt claimen. U heeft immers recht op een vergoeding. 

Letselschade claimen op de aansprakelijke partij

Loopt u letselschade op door bijvoorbeeld een verkeers– of een bedrijfsongeval? Dan is dat al zeer vervelend. Maar letselschade kan ook grote gevolgen hebben voor het dagelijks leven van u en uw gezin, zowel nu als in de toekomst.

Is iemand anders aansprakelijk voor het ontstaan van uw letsel? Dan heeft u recht op een vergoeding. Zowel voor de schade die u nu lijdt als toekomstige schade.

Letselschade Claimen

Materiële letselschade, wat kunt u claimen?

Kosten die u maakt na letsel en verlies van arbeidsvermogen noemen we materiële letselschade. Die schade kunt u claimen op de aansprakelijke veroorzaker.

Denk bij materiële letselschade aan de volgende kosten:

 • Medische kosten
 • Extra vervoerskosten
 • Verbouwingskosten omdat uw huis aangepast moet worden
 • Kosten voor verzorger in huis

Soms lukt het niet meer om uw werk te doen zoals u gewend was. U verliest daardoor uw inkomen geheel of gedeeltelijk. Of misschien kunt u uw huishoudelijke taken niet meer uitvoeren en moet u daarvoor iemand inhuren. Daarnaast ontstaat er ook immateriële schade door het letsel dat u opliep.

Immateriële schade of smartengeld claimen

Naast de kosten die u maakt, ervaart u ook emotionele schade bij letsel. Dat noemen we immateriële schade, waarvoor u recht heeft op smartengeld.

Smartengeld is een schadevergoeding ter compensatie van stress, pijn, ongemak en leed.

Uw situatie bepaalt de hoogte van het smartengeld. Elke letselschadezaak is uniek.

Factoren die de hoogte van het smartengeld bepalen zijn bijvoorbeeld: uw leeftijd, het soort, de ernst en de duur van het letsel, percentage invaliditeit en gemiste levensvreugde.  

Uitspraken van rechters in vergelijkbare zaken spelen een rol bij de bepaling van het smartengeld. Een aparte vorm van smartengeld is affectieschade voor naasten.

Een vergoeding voor verdriet, veroorzaakt door een ongeval waarbij een naaste overlijdt of ernstig gewond raakt. Daar zijn vaste bedragen voor vastgesteld.

Hoe kunt U het beste letselschade claimen?

U kunt het beste uw letselschade claimen door contact op te nemen met een goede letselschade specialist. Deze kan u precies vertellen hoe het proces zal verlopen, welke vergoeding erbij komt kijken en wat voor informatie er nodig is. 

Een letselschade specialist zal het verder oppakken waardoor u geen verdere zorgen meer heeft. Bij het claimen van letselschade is het belangrijk dat u zoveel mogelijk informatie en bewijsmateriaal verzameld over het ongeluk. Zo kan er gemakkelijker geconstateerd worden wie aansprakelijk is en dit kan ook meehelpen bij het vaststellen van de grote van de schade.  

Bekijk de volledige letselschade werkwijze hier.

Kosten van letselschade claimen?

Als u letsel heeft opgelopen dan heeft u recht op een schadevergoeding, de kosten die u hiervoor moet maken zijn volledig voor de aansprakelijke partij(1). 

Dit betekent dat u geen kosten heeft in het gehele proces. De meeste advocaten hebben dan ook een no-cure no-pay regeling.

Een laatste woord

Als u een ongeluk heeft gehad en recht heeft op een schadevergoeding dan kunt u uw letselschade claimen. Het soort letsel wordt onderscheiden in materiele en immateriële schade.

U kunt het beste letselschade claimen door een gespecialiseerde expert in te huren, deze zal u bijstaan en zorgen dat u de hoogste vergoeding krijgt. 

Heeft u letselschade en wilt u deze claimen op de veroorzaker? Dan gaan wij graag voor u aan de slag. Na het eerste gesprek weet u wat uw mogelijkheden zijn en stellen wij voor u direct de andere partij aansprakelijk.

Neem contact met ons op door het contactformulier in te vullen of bel 0113 – 405 062.

Contact opnemen

  Letselschade Claimen
  Bel mij

   (c) copyright Stipt letselschade | Klachtenregeling | Algemene Voorwaarden | Sitemap | Privacyverklaring