• Landelijk werkzaam
 • Persoonlijk bezoek
 • Één vast aanspreekpunt
 • Gratis rechtshulp

Letselschade: Hoe je snel de maximale vergoeding kan claimen

Als u een ongeluk heeft gehad, dan is de kans groot dat u hierbij gewond bent geraakt ofwel letselschade aan hebt overgehouden. De meeste mensen weten niet dat er hiervoor een letselschade claim kan worden indienen.

Letselschade overhouden aan een ongeluk, dat u zelf niet heeft veroorzaakt is al erg genoeg. U zult waarschijnlijk niet meteen denken aan geld eisen echter adviseren we altijd om contact op te nemen met een letselschade specialist.

Naast dat u een vergoeding kan krijgen, kost het u ook nog eens geen geld om dit proces te starten.

In dit artikel leggen wij u precies uit wat letselschade is en wat u kunt doen om zo snel mogelijk een vergoeding te ontvangen.

Wat is letselschade?

Letselschade is kort gezegd alle schade aan je lichaam die ontstaan is na een ongeval. Deze schade kan zowel lichamelijk als geestelijk zijn. De schade is uiteraard per persoon en ongeval verschillend. Bij de ene persoon is de schade gering en bij de ander is het zó erg dat deze niet meer normaal zijn werk kan uitvoeren.

Als het letsel is aangedaan door iemand anders dan heeft u het recht om deze persoon aansprakelijk te stellen. Via dit proces kunt u een schadevergoeding claimen voor het letsel wat u is aangedaan. Een letselschadevergoeding bestaat uit 2 delen:

 • Materiële letselschade: Denk hierbij aan ziekenhuiskosten, therapie, vervoerskosten, aanpassingen van de woning en inhuur van hulp, bijvoorbeeld voor huishoudelijke taken.
 • Immateriële letselschade of smartengeld. Dat is een vergoeding voor stress, pijn, ongemak en leed na uw ongeval.

De kans op een succesvolle schadeclaim is erg hoog en daarom adviseren wij altijd contact op te nemen met een letselschade expert zoals Stipt Letselschade. Dit kost u niks en u weet precies waar u aan toe bent.

Hoeveel schadevergoeding bij letselschade?

Nadat er is gecontacteerd door een letselschade expert dat u recht heeft op een schadevergoeding, wordt er onderzocht hoe hoog deze vergoeding zal zijn. Dit hangt af van een aantal verschillende factoren.

De belangrijkste factor is hoe erg het letsel is en hoeveel last u ervan heeft in het dagelijkse leven. Elke casus is uniek en daarom kan er ook niet specifiek gezegd worden hoe hoog het bedrag is. Uiteraard kan er wel een indicatie gemaakt worden, maar voor exacte bedragen kunt u uw situatie het beste bespreken met een expert.

Voorbeeld: Cliënte heeft een ongeluk gehad tijdens haar werk en dacht dat ze haar pols had gebroken. Achteraf bleek het bandletsel te zijn in plaats van een breuk. Dit zorgde voor beperkingen en die zorgden ervoor dat ze haar werk als verpleegkundige niet kan doen. In eerste instantie was de indicatie matig letsel omdat er alleen sprake was van verlies in knijpkracht en een buig- en strekbeperking van de niet dominante linkerhand. Uiteindelijk is de vergoeding veel hoger uitgevallen en wordt geraamd op € 75.000.

Het is daarom moeilijk in te schatten hoe hoog de schadevergoeding is voordat de complete casus en details bekend zijn. Hieronder vindt u een lijst met geschatte letselschade bedragen, dit kan dus eventueel veel hoger of lager uitvallen.

 • Licht letsel € 100 tot € 2.000
 • Middelzwaar letsel € 2.000 tot € 21.000
 • Ernstig letsel € 21.000 tot € 43.000
 • Zeer ernstig letsel € 43.000 tot € 250.000
 • Exceptioneel letsel vanaf € 250.000

Hoe kan je het beste letselschade claimen?

Nu u weet wat letselschade precies inhoudt, gaan we kijken hoe u de desbetreffende schadevergoeding kunt claimen. De beste manier om schade te claimen is door de volgende stappen te volgen:

 1. Verzamel bewijs
  Na het ongeluk is het van belang om zoveel mogelijk bewijsmateriaal te verzamelen. Mocht u bijvoorbeeld een botsing hebben gehad met een ander voertuig, probeer dan foto’s te maken van uw eigen voertuig maar ook van de ander. Zorg ook altijd dat u een schadeformulier invult en laat ondertekenen door de tegenpartij zodat u alle informatie heeft over de desbetreffende persoon, verzekering en een verklaring van aansprakelijkheid.

  Hoe meer informatie u over het ongeluk hebt, hoe sneller en gemakkelijk het proces zal verlopen. Mocht het zijn dat u helemaal geen bewijsmateriaal hebt dan zal er gekeken moeten worden of een schadevergoeding mogelijk is via een ander weg.

 2. Verklaring van een arts
  Als u zwaar letsel heeft opgelopen dan is het uiteraard verstandig om naar uw huisarts te gaan of als het heel ernstig is meteen naar de spoedeisende hulp. Voor een spoedig verlopend letselschade proces is het van belang om zo snel mogelijk een verklaring van een arts te krijgen.

  Een arts kan een formulier ondertekenen voor het letsel wat u heeft opgelopen na het ongeluk. Het bewijs van een arts is van groot belang en daarom raden wij aan om dit zo spoedig mogelijk te doen. Als uw arts constateert dat er letsel is zal hij deze toevoegen aan uw medisch dossier, die de letselschade specialist later kan opvragen.

 3. Letselschade specialist zoeken
  Nadat u een verklaring heeft ontvangen van uw huisarts is het tijd om contact op te nemen met een letselschade specialist. Zij zullen u bij het intakegesprek meteen uitleggen hoe het proces verder loopt, welke informatie ze nog meer nodig hebben en wat de kansen zijn op een vergoeding.
  Een letselschade specialist zal u gedurende het gehele proces bijstaan. U kunt altijd vrijblijvend contact opnemen en uw verhaal uitleggen, zij zullen hierna alles uit handen nemen zodat u niets meer hoeft te doen.

Hoeveel kost het letselschade proces?

Het fijne aan een letselschade proces is dat u geen enkele kosten heeft. Als er is geconstateerd dat iemand anders aansprakelijk is voor het letsel dan heeft u recht op een vergoeding van de kosten die gemaakt worden door een eventuele expert. Deze kosten worden meestal verhaald op de verzekering van de aansprakelijke partij. De kosten die u moet maken om een schadevergoeding te krijgen heten ook wel buitengerechtelijke kosten.

Feitelijk heeft u dus geen kosten voor het claimen van een vergoeding bij letselschade. Zelfs niet als het een rechtszaak wordt.

Het is daarbij wel aangeraden om een betrouwbare en goede letselschade specialist in te huren zoals Stipt Letselschade. Mocht het uitlopen tot een rechtszaak dan hebben wij een expert in huis.

Verschillende voorbeelden van letselschade

U kunt op allerlei verschillende manieren en tijdstippen letselschade oplopen, of dit nou tijdens het werk is of in uw vrije tijd. In de meeste gevallen is het mogelijk om de schade te verhalen bij de aansprakelijke partij.

Hieronder vindt u een aantal voorbeelden van de meest voorkomende letselschades.

 • Bedrijfsongeval
  Als u momenteel in dienst bent bij een werkgever dan is bij een bedrijfsongeval bijna altijd de werkgever aansprakelijk. Dit komt omdat er in Nederland een strenge regelgeving is betreft zorgplicht voor de werknemers.

  Het maakt in principe niet uit of u de schuldige bent bij een bedrijfsongeluk, uw werkgever is verantwoordelijk voor u tijdens werkuren. Als u bijvoorbeeld onderweg bent naar het werk of u moet iets afleveren voor uw werk dan wordt dit ook gezien als werkuren.

  Een bedrijfsongeval kan uitlopen van een botsing met een leaseauto tot aan ernstig letsel door te werken met grote machines.

  De inspectie SZW zag de afgelopen jaren de bedrijfsongelukken toenemen. In 2018 waren er 4.368 arbeidsongevallen en in 2019 waren dit er zelfs 4.474(1). Een arbeidsongeval komt dus regelmatig voor en in de meeste gevallen kunt u uw werkgever aansprakelijkheid stellen.

  We maken regelmatig mee dat mensen bang zijn om hun werkgever aansprakelijk te stellen. Ze zijn bang om hun baan te verliezen of dat de werkrelatie verslechterd. Dit hoeft natuurlijk niet altijd het geval te zijn en wij adviseren dan ook altijd om hierover te praten met uw werkgever. Uiteindelijk bent u degene die letsel heeft opgelopen en de werkgever is verantwoordelijk voor u tijdens deze werkuren.

Letselschade bij een bedrijfsongeval

 • Verkeersongeval
  Er gebeuren in Nederland regelmatig verkeersongevallen met letsel. Zo waren er in 2017 230.000 mensen betrokken in een verkeersongeval met letsel tot gevolg. Het kan dus goed mogelijk zijn dat u dit ooit overkomt.

  Letsel van een verkeersongeluk kan uitlopen van een aantal schrammen tot zelfs een dodelijk ongeluk. De meeste mensen die letsel hebben overgehouden aan een verkeersongeluk hadden last van de knie, hoofd en nek. 20% had een botbreuk tot gevolg.

  Bij een verkeersongeluk is het belangrijk om alles goed te documenteren. Zoals onder andere een schadeformulier invullen en foto’s maken van de schade.

  Mocht het zo zijn dat de verantwoordelijke voor het ongeluk door is gereden en u geen idee heeft wie het was, dan kunt u alsnog een schadeclaim indienen. Het waarborgfonds Motorverkeer zal voor de aansprakelijke partij dienen (2).

Letselschade bij verkeersongeluk

 • Medische Fout
  Een medische fout komt regelmatig voor in Nederland. Zo is gebleken uit onderzoek van de Inspectie Gezondheidszorg dat gemiddeld 20 mensen per maand overlijden aan het gevolg van een medische fout en 32 mensen schade oplopen.

  In bijna 60% van de gevallen is gebleken dat de behandelde arts ook daadwerkelijk fout heeft gehandeld. Het is daarom ook aangeraden om zo snel mogelijk contact op te nemen met een letselschade specialist om een schadevergoeding te claimen.

Letselschade bij een medische fout

Conclusie

Als u letselschade heeft opgelopen na een ongeluk of een ander ongeval dan is de kans groot dat u recht heeft op een schadevergoeding. De hoogte van deze vergoeding ligt aan het type en ernst van het ongeval.

In alle gevallen is het belangrijk dat u alles goed documenteert, een verklaring krijgt van uw arts en contact opneemt met een goede letselschade specialist.

Degene die aansprakelijk is voor het letsel, moet de schade vergoeden. Het aansprakelijkheidsrecht bepaalt of de veroorzaker ook aansprakelijk is. De vaststelling van de aansprakelijkheid is heel belangrijk en bepaalt het verdere verloop van uw zaak plus de vergoeding van uw letselschade.

Onze experts hebben uitgebreide kennis en ervaring. Zij stellen namens u de tegenpartij aansprakelijk en claimen uw letselschade. In een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek vertellen wij u graag wat de mogelijkheden voor u zijn. Bel direct met een van onze experts op 0113 – 405 062 of vul het contactformulier in.

Contact opnemen

  Bel mij

   (c) copyright Stipt letselschade | Klachtenregeling | Algemene Voorwaarden | Sitemap | Privacyverklaring