• Landelijk werkzaam
  • Persoonlijk bezoek
  • Één vast aanspreekpunt
  • Gratis rechtshulp

Aansprakelijkheid verkeersongeval

Wie is aansprakelijk voor schade bij een ongeval?

Bij een ongeluk in het verkeer betaalt elke partij zijn eigen schade. Als er twee partijen betrokken zijn en een ervan is aansprakelijk, dan moet hij de schade van de ander vergoeden. Zowel de schade aan een voertuig als letselschade. In de wet staat dat u aansprakelijk bent als u een onrechtmatige daad begaat. Bij een verkeersongeluk betekent dat dat u een verkeersfout maakt. Aansprakelijkheid betekent dat u volgens de wet de schade moet vergoeden. Het juridische begrip aansprakelijkheid is best lastig en niet hetzelfde als schuld. De wet bepaalt wanneer iemand aansprakelijk is en schade moet betalen. En dat is zelfs als u als automobilist een fietser of voetganger aanrijdt die zelf een fout maakt en ‘schuldig’ is of zich schuldig voelt.

Belangrijk: bewijs aansprakelijkheid

Wie eist, bewijst. Wie schade claimt, moet bewijzen dat de andere partij aansprakelijk is en dat de schade door het ongeluk is ontstaan. Bent u betrokken bij een verkeersongeval, verzamel dan zoveel mogelijk informatie. Schadeformulier, proces-verbaal, foto’s, getuigenverklaringen en medische verklaringen. Daarmee zorgt u ervoor dat verzekeraars en letselschadespecialisten uw schadeclaim goed en snel kunnen behandelen en dat u krijgt waar u recht op heeft.

Aansprakelijkheid bij een eenzijdig ongeval

U bent zelf aansprakelijk en verantwoordelijk voor uw eigen schade, ook voor letselschade. Dat is anders als u een extra schadeverzekering voor inzittenden heeft. Dan vergoedt uw eigen verzekeraar de schade alsof deze de aansprakelijke partij is. Het is dan ook van belang dat u nagaat of zo’n verzekering voor inzittenden is afgesloten. Eventuele passagiers kunnen de bestuurder van een voertuig aansprakelijk stellen voor hun schade. Is er sprake van een gevaarlijke situatie op de weg zoals een gat of scheur in het wegdek of modder of grind in een bocht? Dan kan de wegbeheerder aansprakelijk zijn of degene die de modder of steentjes liet liggen.

Aansprakelijkheid bij twee motorvoertuigen

Motorvoertuigen zijn gelijkwaardige verkeersdeelnemers. Ieder is verantwoordelijk voor zijn eigen schade, behalve als een van de partijen een verkeersfout maakte en aansprakelijk is. De wet bepaalt wanneer dat is. Denk aan situaties als geen voorrang verlenen of achterop iemand botsen. Zeker als u degene bent die geen fout maakte, is het belangrijk dat u aantoont dat de ander dat wel deed. U moet de aansprakelijkheid bewijzen. Verzamel daarom zoveel mogelijk informatie bij een aanrijding.

Aansprakelijkheid bij een motorvoertuig en een niet-motorvoertuig

Fietsers en voetgangers zijn beschermde verkeersdeelnemers. Dat staat in artikel 185 van de Wegenverkeerswet. Iemand die met een motorvoertuig een fietser of voetganger aanrijdt, moet vrijwel altijd de schade vergoeden. Soms alle schade, soms een deel. Dat is afhankelijk van de omstandigheden van het ongeluk. Daarom is het ook als u als zwakkere verkeersdeelnemer aangereden wordt belangrijk om bewijs te verzamelen. Als vaststaat dat de tegenpartij aansprakelijk is, krijgt u uw schade vergoed. Eventuele eigen schuld kan het uitkeringspercentage beïnvloeden.

Vergoeding van uw letselschade bij aansprakelijkheid

De vaststelling van de aansprakelijkheid is heel belangrijk en bepaalt het verdere verloop van uw zaak plus de vergoeding van uw letselschade. Onze experts hebben uitgebreide kennis en ervaring. Zij stellen namens u de tegenpartij aansprakelijk en claimen uw letselschade. In een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek vertellen wij u graag wat de mogelijkheden voor u zijn. Bel direct met een van onze experts op 0113 – 405 062 of vul het contactformulier in.

    een rode en groene speelgoedauto botsen op elkaar op bureau van jurist
    (c) copyright Stipt letselschade | Klachtenregeling | Algemene Voorwaarden | Sitemap | Privacyverklaring