• Landelijk werkzaam
  • Persoonlijk bezoek
  • Één vast aanspreekpunt
  • Gratis rechtshulp

Botsing door remmen overstekende dieren

Door: André Rotte
Leestijd: 2 minuten

Overstekende dieren, er steekt een eend met in haar kielzog een aantal schattige eendenkuikens de weg over.

Remt u bewust omdat u een dierenliefhebber bent? Of misschien onbedoeld in een schrikreactie? In plaats van een eend kan er ook een ander dier of een misschien wel een kind oversteken. Hopelijk komt u in alle gevallen op tijd tot stilstand. Helaas leidt zo’n plotselinge remactie nogal eens tot schade. Omdat er één auto remt en er een of meer auto’s achterop klappen. Wie is er in zo’n geval aansprakelijk voor de auto- en letselschade?

Wie betaalt de schade bij een kop-staartbotsing of kettingbotsing?

De algemene regel is dat de achterste bestuurder aansprakelijk is. Die had voldoende afstand moeten houden tot zijn voorganger(s). Ook al is de remactie van de voorste auto nog zo onverwachts. De verzekeraar van de achterste partij moet dan de materiële en letselschade van de voorste auto(‘s) betalen. Afhankelijk van de situatie kan een rechter bepalen dat er sprake is van (gedeeltelijke) eigen schuld van de voorste bestuurder.

Wat is van belang bij de vaststelling van de aansprakelijkheid?

De omstandigheden waaronder de aanrijding plaatsvond, zijn van doorslaggevend belang. Remde de voorste auto voor een verkeerslicht, dier of een kind? Met welke snelheid en op wat voor soort weg werd gereden? En degene die schadevergoeding eist of afwijst, bewijst. Vindt de verzekeraar van de achterste auto dat zijn klant niet aansprakelijk is? Dan moet hij dit bewijzen. Soms vindt een rechter dat de bestuurder van de voorste auto eveneens schuldig is aan het ongeval. Bijvoorbeeld omdat hij iets deed wat een gevaar voor het overige verkeer vormde.

Wie betaalt de letselschade bij een kop-staartbotsing of kettingbotsing door overstekende dieren?

Heeft u zelf een inzittendenverzekering bij uw autoverzekering? Zoals een OVI of een SVI? Bij blijvend letsel of overlijden keert een OVI uit. Een SVI is er voor letselschade, ongeacht of het letsel blijvend is of een inzittende overlijdt. Een inzittendenverzekering is niet verplicht, maar wel aan te raden. Ook als u voornamelijk alleen rijdt.

Is er geen inzittendenverzekering afgesloten of maakt u kosten als gevolg van letsel en vergoedt uw verzekeraar de kosten niet? Dan moet u ze verhalen op de verzekeraar van de veroorzakende partij. Die vergoedt uw schade alleen als zijn klant aansprakelijk is.

Zeker wanneer er geen tegenpartij is of de tegenpartij niet aansprakelijk is, heeft u veel aan uw eigen inzittendenverzekering. Bijvoorbeeld als u de achterste, aansprakelijke partij bent bij een kop-staartbotsing en letsel opliep.


Letselschade melden

Wie regelt uw schadevergoeding bij letselschade?

De verzekeraar waar u uw inzittendenverzekering heeft, stelt uw schadevergoeding vast en keert die uit. Wilt u hierbij hulp? Schakel ons dan in als uw belangenbehartiger. Heeft u geen inzittendenverzekering maar wel letselschade? Ook dan gaan wij voor u aan de slag en helpen u om uw schade te verhalen op de aansprakelijke tegenpartij.

Heeft u letselschade door een aanrijding? Wij regelen dat uw verzekeraar of de aansprakelijke tegenpartij uitkeert waar u recht op heeft. Neem voor een gratis en vrijblijvend advies contact met ons op. Bel 085- 3031397 of stuur een mail naar info@stiptletselschade.nl.


Neem contact op

overstekende dieren
(c) copyright Stipt letselschade | Klachtenregeling | Algemene Voorwaarden | Sitemap | Privacyverklaring