Door: Lisa Fluit
Leestijd: 2 minuten
Mist kan een uitdaging vormen voor bestuurders, zowel wat betreft de verkeersveiligheid als voor de juridische verantwoordelijkheden. Mist vermindert het zicht op de weg, wat de kans op verkeersongevallen aanzienlijk vergroot.
Het uitgangspunt van het merendeel van verkeerswetgeving is dat bestuurders verantwoordelijk zijn voor het veilig besturen van hun voertuig, ongeacht de weersomstandigheden. Bij mistig weer moeten bestuurders extra voorzichtig zijn en de snelheid aanpassen aan de verminderde zichtbaarheid. De wet verplicht bestuurders om hun snelheid en rijgedrag aan te passen aan de heersende omstandigheden, wat in het geval van mist neerkomt op het verminderen van de snelheid en het vergroten van de volgafstand.
Om de zichtbaarheid in de mist te verbeteren, zijn bestuurders wettelijk verplicht om hun verlichting aan te passen. De specifieke regels variëren per situatie, maar meestal vereisen ze het gebruik van dimlicht in combinatie met mistlicht, afhankelijk van de ernst van de mist. Het gebruik van grootlicht is meestal verboden in mistige omstandigheden, vanwege de weerkaatsing van het licht door de mistdeeltjes, wat de zichtbaarheid juist kan verminderen.
In geval van een verkeersongeval in mistige omstandigheden kan het vaststellen van aansprakelijkheid ingewikkeld zijn. Als een bestuurder zijn snelheid niet heeft aangepast aan de omstandigheden, niet de voorgeschreven verlichting heeft gevoerd of onvoorzichtig heeft gehandeld, dan kan hij of zij aansprakelijk worden gesteld voor het ongeval. Bewijs zoals getuigenverklaringen, beelden van verkeerscamera’s of dashboardcamera’s dan wel een verkeersongevallenanalyse door een deskundige kan van belang zijn.
Kijk voor meer veiligheidstips voor het rijden in de mist op ANWB-website.
In geval van een ongeval in de mist zal de verzekering van de aansprakelijke partij normaal gesproken de schade vergoeden. Is er sprake van een eenzijdig ongeval? Dan keert de Schadeverzekering Inzittenden (SVI) in ieder geval uit bij letsel of overlijden, ongeacht de toedracht. Het is van belang om een SVI te hebben. Vooral voor de bestuurder omdat zijn of haar schade van de dekking van de aansprakelijkheidsverzekering is uitgesloten. Wilt u meer weten over de voordelen van de SVI, kijk dan naar onze blog over het belang van een inzittendenverzekering.
Vaak is het ingewikkeld de toedracht van het gebeurde aan te tonen. Het is daarom ook belangrijk om bewijs te verzamelen. Getuigenverklaringen, foto’s of filmpjes van een dashboardcamera zijn waardevol. Als er discussie is over het gebeurde dan is het verstandig de politie in te schakelen om uitsluitsel te krijgen over de toedracht van het ongeval.
Bent u slachtoffer van een ongeval dat ontstaan is tijdens mistige weersomstandigheden en vraagt u zich af wie er aansprakelijk is? Dan raden wij u aan contact op te nemen met een van onze experts. Wij zullen er alles aan doen om uw schade te verhalen zonder dat hiervoor kosten in rekening worden gebracht. Op onze website kunt u eenvoudig een test invullen om te kijken of u recht heeft op vergoeding van uw letselschade.