Door: André Rotte
Leestijd: 3 minuten
Natuurlijk heb je tijdens rijles een goede instructeur naast je zitten die ingrijpt als het misgaat. Toch zit ook tijdens de rijles een ongeluk in een klein hoekje. Wat als je tijdens dan een ongeluk krijgt en daarbij letselschade oploopt? Ben jij als bestuurder van de lesauto zelf aansprakelijk? En hoe zit dat bij motor- of bromfiets rijles?
In dit artikel leg ik uit hoe het zit wanneer je tijdens de rijles letselschade oploopt.
Wanneer je een lesauto bestuurt en nog geen geldig rijbewijs hebt, is de instructeur juridisch gezien wettelijk aansprakelijk voor schades tijdens de les.
Stel: jij zit tijdens de rijles achter het stuur en verleent geen voorrang, dan is toch de instructeur de aansprakelijke bestuurder. De WA-verzekeraar van de lesauto moet de schade aan de tegenpartij vergoeden. Maar wat nu als jij gewond raakt bij een (eenzijdig) ongeval met de lesauto?
Verzekeringstechnisch ben jij ook achter het stuur geen bestuurder maar een inzittende. Inzittenden kunnen letselschade verhalen op de WA-verzekering van de lesauto. Of, als de rijschool een Schadeverzekering Inzittenden (SVI) heeft, kun je jouw letselschade hierop claimen.
Als het ongeval veroorzaakt wordt door de bestuurder van een ander motorrijtuig is het zo dat de schade moet worden betaald door de WA-verzekeraar van het veroorzakende motorrijtuig.
Niet iedereen die een lesauto bestuurt, is onervaren. Er zijn ook mensen die een lesauto besturen tijdens een rijvaardigheidstraining, een rijbewijstest óf lessen om angst na bijvoorbeeld een ernstig ongeval te overwinnen Zij hebben al een rijbewijs.
Wie al een rijbewijs heeft en een lesauto bestuurt, is zelf de aansprakelijke bestuurder bij een ongeval. Als je dan als bestuurder gewond raakt omdat je bijvoorbeeld tegen een lantaarnpaal rijdt is er voor jouw letselschade alleen dekking op de Schadeverzekering Inzittenden. De WA-verzekering van de lesauto vergoedt geen letselschade van bestuurders.
Tip: vraag voor je met rijlessen begint altijd bij de rijschool na of die een SVI heeft.
Volg je motor- of bromfiets rijlessen? Dan ben je bij een ongeval altijd de aansprakelijke bestuurder. Loop je letselschade op omdat je zelf met de motor of bromfiets onderuit gaat? Dan kun je jouw letselschade claimen op de Schadeverzekering Opzittenden (SVO) als de rijschool die heeft.
Ook omdat je als motor- of brommerrijder kwetsbaar bent in het verkeer, is het verstandig te vragen of de rijschool een SVO heeft. Deze verzekering is ook handig wanneer je door iemand anders wordt aangereden tijdens de rijlessen. De WA-verzekering van de tegenpartij moet jouw schade vergoeden als de andere bestuurder aansprakelijk is.
De SVO (en ook de SVI) vergoeden echter schade van een letselslachtoffer zonder te kijken naar de aansprakelijkheid. Je krijgt dan niet te maken met discussies over de aansprakelijkheid.
Stap je onder invloed van alcohol, drugs of andere middelen achter het stuur van een lesauto? Grote kans dat je alle schade die dan door een ongeval ontstaat zelf moet betalen. Zowel jouw eigen schade als die van de tegenpartij. Dit is het geval wanneer de rijinstructeur niet wist en ook niet kon weten dat jij onder invloed was.
Uiteraard mag je geen auto besturen wanneer je gedronken hebt of drugs gebruikt. En dat geldt ook voor een lesauto. Merkt je rijinstructeur dat je onder invloed bent? Dan moet hij jouw rijles annuleren want dan mag je niet de weg op.
Wil je meer weten over rijlessen en letselschade? De experts van Stipt letselschade weten er alles van en helpen je graag.