Door: Lisa Fluit
Leestijd: 3 minuten
Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft vorig jaar (2024) een nieuwe beleidsregel ingevoerd die ingrijpende veranderingen met zich meebrengt voor het onderzoek naar bedrijfsongevallen. De nieuwe regeling (zie: wetten.overheid.nl) ging in in juni 2024 en moet de veiligheid op de werkvloer verhogen door een transparanter en grondiger onderzoek naar bedrijfsongevallen te waarborgen.
De nieuwe beleidsregel legt vast hoe onderzoeken naar bedrijfsongevallen moeten worden uitgevoerd. Enkele belangrijke aspecten zijn:
Deze nieuwe beleidsregel bouwt voort op de lessen die geleerd zijn uit eerdere bedrijfsongevallen. In ons eerdere blog, ‘Lessen Leren uit Bedrijfsongevallen‘, bespraken we de noodzaak van een grondige evaluatie na elk ongeval. Zo kun je namelijk toekomstige incidenten voorkomen. De nieuwe beleidsregel sluit hierbij aan door expliciet te eisen dat er preventieve maatregelen worden genomen op basis van de bevindingen van het onderzoek.
In de oude beleidsregels was er vaak sprake van een benadering waarbij pas na een incident maatregelen werden genomen. De nieuwe beleidsregel benadrukt echter een proactieve aanpak, waarbij werkgevers voortdurend moeten streven naar verbetering van de arbeidsveiligheid, zelfs zonder directe aanleiding door een incident.
Werkgevers zullen zich moeten voorbereiden op deze nieuwe verplichtingen. Dit betekent niet alleen dat zij ervoor moeten zorgen dat elk ernstig bedrijfsongeval grondig wordt onderzocht, maar ook dat zij proactief moeten werken aan het verbeteren van de veiligheidscultuur binnen hun organisatie. Dit kan onder andere door middel van regelmatige training, en bewustwordingscampagnes voor werknemers.
Daarnaast zullen werkgevers waarschijnlijk hun interne procedures moeten herzien om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan de nieuwe rapportage-eisen. Dit kan betekenen dat er nieuwe rollen of verantwoordelijkheden binnen de organisatie moeten worden gecreëerd zoals een veiligheidscoördinator die verantwoordelijk is voor het toezicht op de naleving van de nieuwe regels.
Hoewel de implementatie van deze nieuwe beleidsregel mogelijk extra kosten met zich meebrengt voor werkgevers (investeringen in training en veiligheidsvoorzieningen bijvoorbeeld) zijn er ook grote voordelen. Een verbeterde veiligheidscultuur kan leiden tot minder ongevallen. Dat bevordert niet alleen het welzijn van de werknemers, maar kan ook de kosten voor verzuim en schadeclaims verminderen. Bovendien kan een proactieve benadering van arbeidsveiligheid de reputatie van het bedrijf versterken. En dat kan dan weer een positief effect hebben op de relaties met klanten en partners.
De nieuwe beleidsregel van 14 juni 2024 markeert een belangrijke stap in de verbetering van arbeidsveiligheid in Nederland. Door werkgevers te verplichten gedetailleerde onderzoeken uit te voeren en preventieve maatregelen te implementeren, beoogt de overheid het aantal bedrijfsongevallen te reduceren en een veilige werkomgeving te bevorderen.
Voor meer informatie en een vergelijking met eerdere beleidsregels, kunt u de blog lezen die wij eerder publiceerden op Stipt Letselschade. Heeft u vragen over de implicaties van deze nieuwe beleidsregel of behoefte aan ondersteuning bij het naleven ervan? Neem dan contact op met een van onze experts voor een vrijblijvend adviesgesprek. We bieden uitgebreide juridische dienstverlening op het gebied van arbeidsrecht en veiligheidsvoorschriften en kunnen u helpen bij het opstellen van interne procedures en het uitvoeren van grondige onderzoeken naar bedrijfsongevallen. Zo kunnen we samen werken aan een veiligere werkplek voor al uw werknemers.