Door: André Rotte
Leestijd: 4 minuten
Mountainbiken is populair in Nederland. Door veel natuurgebieden lopen mountainbikesroutes en iedere week is er wel ergens een toertocht. Net als bij iedere andere sport kun je bij mountainbiken letsel oplopen. Enerzijds door het risico in sport zelf maar anderzijds ook omdat mountainbiken in de openbare ruimte plaatsvindt waarbij ook anderen je pad kunnen kruisen. Kun je bij letsel door mountainbiken iemand anders aansprakelijk stellen als je letsel oploopt? In sommige gevallen is dit mogelijk.
In veel gevallen zal bij letsel door mountainbiken het algemene uitgangspunt binnen het schadevergoedingsrecht gelden. Dat is: ieder draagt zijn eigen schade. Vlieg je uit de bocht en knal je tegen een boom? Fiets en helm kapot, arm gebroken: jammer maar helaas. Zowel voor je materiële als je letselschade draai je zelf op.
Eventueel kun je voor je fiets nog terecht bij een fiets- of reisverzekering maar de kosten die je maakt als gevolg van je verwondingen kun je nergens verhalen. In een aantal gevallen zijn er uitzonderingen op ‘ieder draagt zijn eigen schade’. Die bespreek ik hieronder.
In een aantal gevallen kan een mountainbiker met letselschade proberen of een andere partij zijn schade vergoedt. Dan moet er wel sprake zijn van aansprakelijkheid in de zin van de wet. Iemand anders moet iets doen of iets nagelaten hebben waardoor je schade lijdt. Dat heet onrechtmatige daad. Je hebt letselschade opgelopen in een situatie die zoveel gevaar oplevert dat je de eigenaar of beheerder van de route of een organisator van een mountainbiketocht aansprakelijk kunt stellen.
Als op een mountainbikeroute of bij een toertocht een gevaarlijke situatie bijvoorbeeld niet door een bord aangegeven staat. Daarnaast moet er een verband zijn tussen de onrechtmatige daad, het letsel dat je oploopt en de eventuele gevolgen daarvan. Je valt tijdens een rit omdat je geen voorrang kreeg van een passerende automobilist bij een oversteek van de openbare weg, loopt een dwarslaesie op en kan daardoor niet werken. Dan kun je de automobilist aansprakelijk stellen. Gebeurt het tijdens een toertocht waarbij een vrijwilliger de oversteek moet beveiligen en niet oplet waardoor je aangereden wordt, dan kun je de organisatie van de toertocht aansprakelijk stellen.
Recht op schadevergoeding heb je wanneer je iemand anders met succes voor jouw letselschade aansprakelijk kunt stellen. In deze gevallen kan er recht op schadevergoeding zijn:
Bij de boordeling van de aansprakelijkheid speelt de ongevalssituatie de grootste rol. Wat gebeurde er, wie zijn er betrokken en wat deden die personen of wat hebben ze niet goed gedaan. Daarnaast zijn er altijd extra omstandigheden die de aansprakelijkheid kunnen beïnvloeden en mogelijk een deel eigen schuld kunnen opleveren.
Wanneer je valt omdat een enthousiaste hond of onbesuisde kat je pad kruist, kun je de eigenaar aansprakelijk stellen voor jouw letselschade. Dat geldt ook voor een losgebroken paard of een paard waarop een ruiter zit. De bezitter van een dier is aansprakelijk voor de gedragingen van een dier. Het dier moet dan iets doen door de eigen energie, zoals dat heet. Tegen je opspringen of de weg oversteken.
Niet alle dieren in een bos hebben een eigenaar. Steekt er een hert of konijn over waardoor je ten val komt of word je aangevallen door een oerrund of pony, dan is verhalen van letselschade lastiger. Rijd je in een gebied dat beheerd wordt door Natuurmonumenten of een andere officiële instantie die natuurgebieden beheert, dan kun je mogelijk daar nog terecht met je letselschadeclaim.
Letselschade bij mountainbiken verhalen is een lastige zaak. Heeft u hierbij hulp nodig of wilt u meer weten over het claimen van letselschade? Neem dan contact op met uw expert van Stipt letselschade.