• Landelijk werkzaam
  • Persoonlijk bezoek
  • Één vast aanspreekpunt
  • Gratis rechtshulp

Belangrijk bij letselschadeschadevergoeding: causaliteit

Door: André Rotte
Leestijd: 2 minuten

Wie letselschade veroorzaakt, moet die schade als gevolg van het ongeval betalen. Daarbij is belangrijk dat de klachten van het slachtoffer door het ongeval ontstonden. Wie door een ander van zijn motor wordt gereden en zijn been breekt, heeft duidelijk letsel als geval van het motorongeval. Dat heet causaal verband met de ongeval als oorzaak en letsel als gevolg. Soms heeft iemand andere klachten, zoals bij een whiplash of PTSS. Misselijkheid, hoofdpijn, moeheid, concentratiestoornissen, last van nek en rug, slapeloosheid. Niet alle klachten zijn medisch rechtstreeks aantoonbaar. En een slachtoffer moet bewijzen dat de problemen door het ongeval komen. Dat kan tot ingewikkelde discussies leiden. Hoe krijgt u bij een whiplash of PTSS toch uw letselschade vergoed?


Letselschade melden

Naast medische causaliteit ook juridische causaliteit

Verzekeraars wijzen een whiplash- of PTSS-claim nogal eens af omdat een medische onderbouwing ontbreekt. Op scans of foto’s is niets te zien, maar toch heeft het slachtoffer last. De gevolgen kunnen zelfs groter zijn dan alleen pijn of ongemak. Sommige slachtoffers raken bijvoorbeeld hun baan en daarmee hun inkomen kwijt omdat ze door de klachten niet meer kunnen functioneren.

Een arts kan dan niet het verband tussen het verlies van inkomen en het ongeval vaststellen. U moet vervolgens bewijzen dat het ontslag door de klachten komt en de klachten door het ongeval. Gelukkig kijkt de rechtspraak breder dan alleen naar het medisch verband. Er kan ook een juridisch verband zijn tussen het ongeval en de letselschade. Met die juridische causaliteit lukt het vaak wél om de schade vergoed te krijgen.

Wanneer is er sprake van juridische causaliteit?

  1. als er een consequent gedocumenteerd klachtenpatroon is;
  2. als de klachten niet voorgewend, ingebeeld of overdreven zijn;
  3. en er geen andere oorzaak aan te wijzen is dan het ongeval.

Zo krijgt u sneller uw letselschade vergoed

Enkele tips waarmee u discussie in een letselschadezaak voorkomt. En sneller krijgt waar u recht op heeft:

  1. Ga naar een arts als u bij een ongeval gewond raakt.
  2. Leg alle klachten die u ervaart vast.
  3. Houd bij wanneer u welke arts bezoekt en wat er besproken is.

Letselschadezaken kunnen lang duren, zeker als er discussie is omdat de tegenpartij niet wil vergoeden. Als u ervoor zorgt dat u goed voorbereid bent, is de kans groot dat uw zaak vlotter verloopt.

Onze experts hebben ruime ervaring met whiplash- en PTSS-zaken. Wilt u meer weten over letselschade en causaliteit? Informeer ernaar bij uw expert van Stipt letselschade.


Letselschade berekenen

Causaliteit
(c) copyright Stipt letselschade | Klachtenregeling | Algemene Voorwaarden | Sitemap | Privacyverklaring