• Landelijk werkzaam
  • Persoonlijk bezoek
  • Één vast aanspreekpunt
  • Gratis rechtshulp

Is een school aansprakelijk bij letselschade?

Door: André Rotte
Leestijd: 2 minuten

Scholen hebben een verregaande zorgplicht voor leerlingen. Desondanks is een ongeluk zo gebeurd maar hangt het van de omstandigheden af of de school aansprakelijk is voor letselschade die een leerling oploopt. Er is wel degelijk verschil tussen een kind dat op school alleen van de trap af rent en valt of een kind dat valt tijdens de gymles terwijl de leerkracht erop staat te kijken. Het ongeval moet de school aan te rekenen zijn en er moet bewijs zijn dat de school aansprakelijk is.

Zorgplicht van scholen voor veilige omgeving

Scholen moeten ervoor zorgen dat kinderen in een veilige en vertrouwde omgeving kunnen leren en spelen. De zorgplicht geldt voor het schoolgebouw en het schoolplein en de voorzieningen daarop zoals speeltoestellen. Maar ook voor activiteiten die de school organiseert zoals een sportdag of schoolreisje. Niet alleen leerkrachten moeten voldoen aan de zorgplicht, die geldt ook voor hulpouders en vrijwilligers. Een slachtoffer van een ongeval op school moet bewijzen dat de school een onrechtmatige daad volgens artikel 6:162 Burgerlijk Wetboek  beging. Weet de school dat de trapleuning loszit en valt een kind, dan valt de school iets te verwijten. Evenals een leerkracht die een kind tijdens gym in het wandrek laat klimmen terwijl het kind angstig is en niet de juiste motoriek heeft voor zo’n inspanning.

In welke gevallen is een school aansprakelijk voor letselschade?

Nogmaals, of een school daadwerkelijk aansprakelijk is hangt van de omstandigheden af. Heeft de school alle inspanning verricht die redelijkerwijs verwacht kon worden om het ongeval te voorkomen? Als vast komt te staan dat er sprake is van onderstaande situaties, is de kans groot dat de rechter vaststelt dat de school niet aan de zorgplicht voldeed en aansprakelijk is:

  • Onveilige toestellen of situaties.
    Net als bedrijven moeten ook scholen zich aan de Arbowet houden en zorgen voor een veilige omgeving voor medewerkers en leerlingen. Doet een school dit niet, dan is de school aansprakelijk voor letselschade.
  • Onvoldoende of geen toezicht.
    In pauzes en bij buitenschoolse activiteiten moet er toezicht zijn. Een toezichthouder heeft geen ogen in zijn achterhoofd, maar moet er wel alles aan doen om alle risico’s zoveel mogelijk te beperken.
  • Gevaarlijke opdracht.
    Een leerkracht die een leerling een opdracht geeft waarvan hij of zij weet dat het voor het kind te hoog gegrepen is, voldoet niet aan de zorgplicht. Denk aan het eerder genoemde voorbeeld van de gymleraar die een kind in een wandrek laat klimmen terwijl hij kan verwachten dat het kind dat niet kan.

Wilt u meer weten over de aansprakelijkheid van scholen bij letselschade? Informeer ernaar bij uw expert van Stipt letselschade.

Over André Rotte

"Mensen persoonlijk en betrokken bijstaan, zodat hun leven weer zoveel mogelijk wordt als voor hun letselschade. Dat vind ik mooi." Na mijn rechtenstudie en functies bij verzekeraars internationale expertisebureaus werk ik sinds 2010 als belangenbehartiger voor slachtoffers van letselschade. Ik ben NIVRE-registerexpert en lid van het Nederlands Instituut van Schaderegelaars. Dat zorgt ervoor dat ik altijd op de hoogte ben van belangrijke ontwikkelingen op het gebied van letselschaderegeling. In mijn eerste baan bij een verzekeraar leerde ik dat persoonlijk contact enorm belangrijk is wanneer je slachtoffers van letselschade helpt en dat een tevreden klant je doelstelling is. Dat én mijn ervaring en kennis maakt dat u de behandeling van uw letselschadeclaim met een gerust hart aan mij kunt overlaten.

Meer blogs van André Rotte Bekijk profiel op LinkedIN
annie spratt ajY31ULBU2M unsplash 2 owyd8sw9atr04oaj8a9s4yulx5df3ggkb8irzqya3k
(c) copyright Stipt letselschade | Klachtenregeling | Algemene Voorwaarden | Sitemap | Privacyverklaring