• Landelijk werkzaam
  • Persoonlijk bezoek
  • Één vast aanspreekpunt
  • Gratis rechtshulp

Schade-uitkering aan minderjarigen beschermd met BEM-clausule

Door: André Rotte
Leestijd: 2 minuten

Minderjarig kind dat slachtoffer is van een letselschade en een schade-uitkering ontvangt, is zelf begunstigde daarvan. Pas zodra het kind achttien jaar oud is, kan het zelf over het geld beschikken. Tot die tijd is de rekening waar de schadevergoeding op wordt gestort geblokkeerd en beschermd met de BEM-clausule: Beheer Eigen vermogen Minderjarigen. Ouders mogen alleen met toestemming van de rechter geld opnemen wanneer dat nodig is voor iets dat direct met het letsel te maken heeft. De BEM-clausule voorkomt daarmee dat ouders het geld gebruiken voor andere uitgaven en het kind later met een tekort komt te zitten.

Waarom is de BEM-clausule zo belangrijk?

Bij een kind komt een deel van de financiële impact bij blijvend letsel pas later aan het licht terwijl de schadevergoeding al geheel of gedeeltelijk is toegekend. Een kind kan mogelijk niet studeren, niet (geheel) zelfstandig wonen of heeft geen kans op de carrière die het zonder gevolgen van het letsel wel zou hebben. Dan is het belangrijk dat er ook in de toekomst nog steeds voldoende geld beschikbaar is. Als ouders de schadevergoeding gebruikt hebben voor een nieuwe auto of een verbouwing is dat nadelig voor het kind. Daarom moeten ouders de rechter om toestemming vragen en moeten ze aantonen waar ze het geld voor nodig hebben.

Bijvoorbeeld om een eigen bijdrage in medische kosten te betalen. Welke kosten ouders van de geblokkeerde rekening moeten betalen, staat vermeld in de schadeberekening en kan eventueel beschreven de vaststellingsovereenkomst waarmee de schade wordt afgewikkeld.

Dubbele bescherming voor het minderjarig kind

De kantonrechter kijkt niet alleen mee bij het beheer van de bankrekening waarop de schadevergoeding staat. Ook de vaststellingsovereenkomst voor de schaderegeling moet de rechter zien voordat de ouders hun handtekening zetten. Pas na goedkeuring door de rechter mogen ouders de vaststellingsovereenkomst tekenen. Een vaststellingsovereenkomst is namelijk in beginsel definitief (tenzij er een voorbehoud wordt overeengekomen).

Een van de voorwaarden voor goedkeuring van de vaststellingsovereenkomst, is dat de schadevergoeding op een geblokkeerde BEM-rekening terechtkomt. De BEM-clausule vervalt automatisch wanneer het slachtoffer – achttien jaar en daarmee wettelijk gezien meerderjarig – wordt.

Wilt u meer weten over letselschadevergoeding bij kinderen en de BEM-clausule? Informeer ernaar bij uw expert van Stipt letselschade.

Over André Rotte

"Mensen persoonlijk en betrokken bijstaan, zodat hun leven weer zoveel mogelijk wordt als voor hun letselschade. Dat vind ik mooi." Na mijn rechtenstudie en functies bij verzekeraars internationale expertisebureaus werk ik sinds 2010 als belangenbehartiger voor slachtoffers van letselschade. Ik ben NIVRE-registerexpert en lid van het Nederlands Instituut van Schaderegelaars. Dat zorgt ervoor dat ik altijd op de hoogte ben van belangrijke ontwikkelingen op het gebied van letselschaderegeling. In mijn eerste baan bij een verzekeraar leerde ik dat persoonlijk contact enorm belangrijk is wanneer je slachtoffers van letselschade helpt en dat een tevreden klant je doelstelling is. Dat én mijn ervaring en kennis maakt dat u de behandeling van uw letselschadeclaim met een gerust hart aan mij kunt overlaten.

Meer blogs van André Rotte Bekijk profiel op LinkedIN
minderjarig
(c) copyright Stipt letselschade | Klachtenregeling | Algemene Voorwaarden | Sitemap | Privacyverklaring