• Landelijk werkzaam
  • Persoonlijk bezoek
  • Één vast aanspreekpunt
  • Gratis rechtshulp

Letselschade door ongeval op het ijs

Door: André Rotte
Leestijd: 3 minuten

IJs hoort bij de winter. Met naderende vorst en het bijbehorende vooruitzicht op bevroren meren en grachten, kijken schaatsliefhebbers er reikhalzend naar uit het ijs te betreden. Hoewel schaatsen een prachtige wintertraditie is, vinden er jaarlijks ongevallen plaats waarbij schaatsers gewond raken of overlijden. Die situaties brengen ook de nodige juridische overwegingen met zich mee. Wat gebeurt er als er een ongeluk plaatsvindt op het ijs? Wie is er verantwoordelijk als een schaatser letselschade heeft? In dit artikel werpen we een koele blik op de juridische aspecten van ijsongevallen, van wet- en regelgeving tot rechtspraak en van verzekering tot aansprakelijkheid.

Aansprakelijkheid bij ongevallen op het ijs

Aansprakelijkheid bij ongevallen op het ijs hangt vaak af van de specifieke omstandigheden. Het is belangrijk om vast te stellen of er sprake is van nalatigheid van bijvoorbeeld een terreineigenaar. En of de schaatser de regels naleefde of zelf te veel risico nam. Aansprakelijkheid kan gedeeld worden of volledig bij één partij liggen, afhankelijk van de omstandigheden. Vindt het ongeval plaats op de schaatsbaan van een ijsclub, een commerciële ijsbaan of op natuurijs? Gaat het om een botsing met een andere schaatser,  zakt iemand door een wak of val je door een scheur in het ijs? De combinatie van omstandigheden bepaalt of iemand aansprakelijk is en of er dan een mogelijkheid is tot vergoeding van letselschade.

Vergoeding van letselschade via verzekeringen

In sommige gevallen biedt een eigen verzekering van een slachtoffer dekking voor letselschade. Voor overlijden en blijvende invaliditeit is er een ongevallenverzekering. Die is er in de vorm van een gezinsverzekering die het hele jaar geldt. Op reisverzekeringen kun je ook een ongevallendekking afsluiten. Die dekking geldt dan alleen tijdens de vakantie. Check in de polisvoorwaarden of er dekking is voor ijs- en wintersporten.

Aansprakelijkheidsverzekering bij letselschade

Een slachtoffer van een ongeval op het ijs waarbij iemand anders aansprakelijk is, zal de letselschade verhalen via de particuliere aansprakelijkheidsverzekering van de veroorzaker. Vindt het ongeval plaats op een terrein van een ijsclub of commerciële ijsbaan en is de eigenaar of beheerder van de baan aansprakelijk voor het ongeval, dan kan een slachtoffer van een ongeval op het ijs zijn of haar letselschade mogelijk verhalen via de aansprakelijkheidsverzekering van het terrein of de baan.

Huidige wetgeving voor ijsongevallen

Op dit moment kent Nederland geen specifieke wetten gericht op ijsongevallen. Deze worden meestal behandeld binnen het bredere kader van aansprakelijkheids- en letselschaderecht.

Schaatsen moeten zich houden aan regels

Schaatsen op natuurlijk ijs brengt altijd risico’s met zich mee en daarmee ook de kans op ongevallen. Scheuren, al dan niet zichtbaar, zwakke plekken en voorwerpen die de kans op vallen vergroten zoals takken of stenen. Schaatsers moeten wel algemene regels naleven. Lokale autoriteiten, zoals gemeenten of beheerders van natuurgebieden kunnen toegang tot beperken of reguleren. Het niet naleven van regels kan gevolgen hebben voor de aansprakelijkheid in geval van een ongeval. En beperkt voor slachtoffers de kans op schadevergoeding.

Rechtspraak bij ongevallen op het ijs

De rechtspraak met betrekking tot ijsongevallen is divers en afhankelijk van de gebeurtenis. Over het algemeen geldt dat de eigen verantwoordelijkheid van de schaatser een belangrijke rol speelt. Wie ervoor kiest om te schaatsen op niet-officieel aangewezen ijs of plekken waar toegang verboden is, neemt zelf extra risico. Ook maakt de rechter onderscheid tussen een sport- of spelsituatie of schaatsen op natuurijs. Een arrest uit de rechtspraak over een schaatsongeval is uitspraak van de Rechtbank te Haarlem. Hierin oordeelde de Hoge Raad dat de vraag is of een deelnemer aan een sport- of spelsituatie onrechtmatig heeft gehandeld door een gedraging als gevolg waarvan aan een andere deelnemer letsel kreeg. Bij een sport- of spelsituatie mogen deelnemers meer gevaar verwachten. Vergelijk bijvoorbeeld een potje ijshockey met rustig baantjes rijden.

Soorten ongevallen op het ijs

IJsongevallen kunnen variëren van eenvoudige struikelpartijen tot ernstige blessures. Of zelfs overlijden, wanneer iemand door het ijs zakt en verdrinkt. Het is cruciaal om te begrijpen dat de aard van het ongeval invloed kan hebben op de juridische uitkomst. Bij een ongeval als gevolg van onvoorzichtig gedrag van het slachtoffer kan de aansprakelijkheid verschuiven in de richting van het slachtoffer. Terwijl een ongeval door een verborgen gevaar op het ijs de verantwoordelijkheid van de terreineigenaar kan benadrukken.

Bewijs verzamelen na een ongeval met letselschade

Vaak is het ingewikkeld de toedracht van het gebeurde aan te tonen. Het is daarom ook belangrijk om bewijs te verzamelen. Getuigenverklaringen, foto’s en filmpjes kunnen van belang zijn. Hoe sterker het bewijs, hoe groter de kans dat de schade op de aansprakelijke partij verhaald kan worden.

Juridische bijstand na een ongeval op het ijs

Bent u betrokken bij een ongeluk op het ijs­ en vraagt u zich af wie er aansprakelijk is? Dan raden wij u aan contact op te nemen met een van onze experts. Wij zullen er alles aan doen om uw schade te verhalen op de tegenpartij zonder dat hiervoor kosten in rekening worden gebracht. Op onze website kunt u eenvoudig een test invullen om te kijken of u recht heeft op vergoeding van uw letselschade.

 

Over André Rotte

"Mensen persoonlijk en betrokken bijstaan, zodat hun leven weer zoveel mogelijk wordt als voor hun letselschade. Dat vind ik mooi." Na mijn rechtenstudie en functies bij verzekeraars internationale expertisebureaus werk ik sinds 2010 als belangenbehartiger voor slachtoffers van letselschade. Ik ben NIVRE-registerexpert en lid van het Nederlands Instituut van Schaderegelaars. Dat zorgt ervoor dat ik altijd op de hoogte ben van belangrijke ontwikkelingen op het gebied van letselschaderegeling. In mijn eerste baan bij een verzekeraar leerde ik dat persoonlijk contact enorm belangrijk is wanneer je slachtoffers van letselschade helpt en dat een tevreden klant je doelstelling is. Dat én mijn ervaring en kennis maakt dat u de behandeling van uw letselschadeclaim met een gerust hart aan mij kunt overlaten.

Meer blogs van André Rotte Bekijk profiel op LinkedIN
Vallen op het ijs
(c) copyright Stipt letselschade | Klachtenregeling | Algemene Voorwaarden | Sitemap | Privacyverklaring