• Landelijk werkzaam
  • Persoonlijk bezoek
  • Één vast aanspreekpunt
  • Gratis rechtshulp

Letelschade na kampioenschap? Gratis hulp bij Letselschade

Door: André Rotte
Leestijd: 3 minuten

Kampioenschap van een favoriete lokale sportclub brengt velen in feeststemming. In sommige plaatsen is het traditie dat de kampioenen op een ‘platte kar’ achter een tractor door de woonplaats worden rondgereden. Of maakt het winnende team een rondje in een cabrio touringcar of in de open laadbak van een vrachtwagen. Helaas loopt zo’n vrolijk festijn ook weleens minder goed af, zowel voor de kampioenen als omstanders. Door ongevallen met een ‘platte kar’ gebeurden al meerdere ongelukken met zwaargewonden of zelfs met fatale afloop. In dit artikel leg ik uit wie er aansprakelijk is voor een ongeval met een ‘platte kar’. Ook vertel ik welke strenge eisen er zijn voor voertuigen die tijdens zo’n kampioenshuldiging gebruikt worden.

Wie aansprakelijk is voor letselschade bij huldiging kampioenschap hangt van veel verschillende factoren af

De aansprakelijkheid voor letselschade bij een ongeval met een kampioenswagen zal per geval verschillen. Ook spelen er veel verschillende factoren mee. Mede daarom kan het ook lastig zijn een aansprakelijke partij vast te stellen.

Met wat voor soort voertuig vond het ongeval plaats, bijvoorbeeld. Gaat het om een vrachtauto met open laadbak of een tractor met een kar erachter? En bestuurde de eigenaar tractor of vrachtauto het voertuig? Of leende de eigenaar zijn voertuig uit? Was de bestuurder in het bezit van een tractor- of vrachtwagenrijbewijs? Hebben slachtoffers zelf ook schuld aan het ongeval? Bijvoorbeeld omdat ze onder invloed waren van alcohol? En voldeed de kampioenswagen wel aan alle veiligheidsvoorschriften? Een rechter neemt deze en meer omstandigheden mee in de beoordeling van de aansprakelijkheid.

Bestuurder of eigenaar van kampioenswagen aansprakelijk voor letselschade?

Je kunt er niet zomaar vanuit gaan dat de bestuurder of de eigenaar van een tractor of vrachtwagen altijd aansprakelijk is. De regels voor het vervoer van mensen op een aanhanger achter een tractor zijn zeer streng. Een eigenaar moet ook een speciale verzekering afsluiten.

De gewone tractorverzekering dekt namelijk alleen aansprakelijkheid voor gebruik bij landbouwactiviteiten. Ook een laadbak van een vrachtauto is niet bedoeld voor personenvervoer. Misschien moeten letselschadeslachtoffers daarom hun schadeclaim wel op de bestuurder of eigenaar zelf gaan verhalen in plaats van op een verzekeraar. Schakel ook bij letselschade na een kampioenshuldiging een specialist in. Bij Stipt letselschade weten we dat schade verhaald krijgen een lastig proces is en helpen we u hierbij graag.

De regels voor personenvervoer op een aanhanger

Tijdens bijvoorbeeld een clubkampioenschap of carnavalsoptocht is personenvervoer op een aanhanger achter een tractor toegestaan. Er gelden echter wel strenge regels voor de eigenaar die zijn tractor dan bestuurt of uitleent. Enkele van die regels zijn:

  • Zowel tractor als aanhanger moeten technisch in orde en veilig zijn.
  • De bestuurder moet een tractorrijbewijs hebben en minstens 21 zijn.
  • De maximumsnelheid met personen op een aanhanger is 25 km/uur en voor een carnavalsoptocht vaak stapvoets.
  • Een wagen moet zo aangepast zijn dat er niemand vanaf kan vallen, bijvoorbeeld met een reling en er moeten zitplaatsen zijn.
  • Er mogen niet meer personen vervoerd worden dan het aantal waarvoor zitplaatsen zijn.

Een verzekeraar wijst een schadeclaim af wanneer de eigenaar van een voertuig niet aan de eisen voldoet. In zo’n geval moet een letselschadeslachtoffer schadevergoeding eisen van de eigenaar of aansprakelijke bestuurder. Dat geldt ook wanneer de eigenaar geen passende verzekering heeft voor gebruik van een voertuig bij evenementen als kampioenschap of carnaval.

Sportclubs, regel het vervoer van kampioenen veilig

De gevolgen van een ongeval met een kampioenswagen kunnen voor de betrokkenen heel groot zijn, zowel lichamelijk en geestelijk als financieel. Niemand wil dat een feestelijke kampioenshuldiging eindigt in een plaatselijke tragedie. Wil je als sportclub je kampioenen rondrijden, zorg er dan voor dat het veilig gebeurt en bereid de kampioensoptocht vooraf goed voor met de juiste veiligheidsmaatregelen. Daarmee voorkom je leed achteraf.

Hulp nodig bij letselschade na een kampioensoptocht?

Loopt u letselschade op bij een kampioensoptocht en vraagt u zich af wie er aansprakelijk is? Neem dan contact op met een van onze experts. Wij zullen er alles aan doen om uw schade te verhalen op de tegenpartij zonder dat hiervoor kosten in rekening worden gebracht. Met de test op onze website ziet u direct of u recht heeft op vergoeding van uw letselschade.

Over André Rotte

"Mensen persoonlijk en betrokken bijstaan, zodat hun leven weer zoveel mogelijk wordt als voor hun letselschade. Dat vind ik mooi." Na mijn rechtenstudie en functies bij verzekeraars internationale expertisebureaus werk ik sinds 2010 als belangenbehartiger voor slachtoffers van letselschade. Ik ben NIVRE-registerexpert en lid van het Nederlands Instituut van Schaderegelaars. Dat zorgt ervoor dat ik altijd op de hoogte ben van belangrijke ontwikkelingen op het gebied van letselschaderegeling. In mijn eerste baan bij een verzekeraar leerde ik dat persoonlijk contact enorm belangrijk is wanneer je slachtoffers van letselschade helpt en dat een tevreden klant je doelstelling is. Dat én mijn ervaring en kennis maakt dat u de behandeling van uw letselschadeclaim met een gerust hart aan mij kunt overlaten.

Meer blogs van André Rotte Bekijk profiel op LinkedIN
kampioenschap
(c) copyright Stipt letselschade | Klachtenregeling | Algemene Voorwaarden | Sitemap | Privacyverklaring