• Landelijk werkzaam
  • Persoonlijk bezoek
  • Één vast aanspreekpunt
  • Gratis rechtshulp

Wie vergoedt letselschade na een ongeval met een fatbike?

Door: Lisa Fluit
Leestijd: 3 minuten

Fatbikes je ziet ze tegenwoordig overal. Het aantal van deze e-bikes is de laatste jaren explosief gestegen. Tegelijkertijd is daarmee het aantal ongevallen en letselschades als gevolg van deze ongevallen ook toegenomen. Wanneer u op uw fatbike aangereden wordt door iemand anders en letselschade oploopt, is er een kans dat u uw letselschade kunt verhalen op degene die het ongeval veroorzaakte. Voor de aansprakelijkheid is het enerzijds van belang wat voor voertuig de andere partij is en anderzijds of uw fatbike volgens de wet een motorvoertuig is of niet.

Gewone fiets is zwakke verkeersdeelnemer

Een gewone fiets is voor de aansprakelijkheidsregels in het verkeer altijd een zwakke verkeersdeelnemer. Net als een voetganger. Rijdt een motorvoertuig een fietser of voetganger aan, dan zijn zij als zwakke verkeersdeelnemer beschermd door de wet en de rechtspraak. In de meeste gevallen moet de verzekeraar van het motorvoertuig alle schade van de fietser vergoeden.

Hoe ziet de Wegenverkeerswet de fatbike?

E-bike, elektrische fiets, fiets met trapondersteuning, elobike, pedelec of speed pedelec.

Er zijn allerlei benamingen voor elektrische fietsen. Wij focussen ons in deze blog op de fatbike. De Wegenverkeerswet ziet de fatbike als zwakke verkeersdeelnemer wanneer:

  • de fiets elektrische trapondersteuning heeft;
  • de fiets normaal gesproken begrensd is op een maximale snelheid van 25 kilometer per uur;
  • je zelf moet trappen om vooruit te komen;
  • de motor een maximaal vermogen van 250 Watt heeft.

De fatbike is eigenlijk een e-bike alleen heeft deze een stoerdere uitstraling met dikkere banden, waardoor hij veel wordt gebruikt om ruige paden te berijden.  De snelheid en het vermogen is bij beide fietsen hetzelfde. In deze blog gaan we uit van een normale fatbike die niet is opgevoerd. Wanneer dit wel het geval is wordt deze geschaard onder een motorvoertuig en gelden onderstaande regels.

Fietsen met meer vermogen en een hogere toegestane maximumsnelheid (45 kilometer per uur) worden gelijkgesteld met motorvoertuigen. Er is een speciale WA-verzekering voor nodig, de bestuurder moet een helm dragen en een bromfietsrijbewijs AM hebben.

Voor het aansprakelijkheidsrecht worden deze snelle fietsen gezien als sterke verkeersdeelnemers. Binnen het verkeersaansprakelijkheidsrecht zijn ze daarom gelijk aan auto’s, motoren en scooters.

Elektrische fiets en aansprakelijkheid

Bij een ongeval tussen bijvoorbeeld een auto of bromfiets en een fatbike, is degene met de fatbike in het voordeel. In de meeste gevallen zal de automobilist of de bromfiets moeten opdraaien voor de letselschade van de fietser, ook als die een verkeersfout maakte. Bij een ongeval tussen twee elektrische fietsen, is van doorslaggevend belang wie er een verkeersfout maakte.

Verleent een (elektrische) fietser, een fatbike in dit geval, geen voorrang aan een auto dan maakt hij weliswaar een fout maar moet de verzekeraar van de automobilist toch 50% van de letselschade vergoeden omdat het de automobilist is die de sterkere weggebruiker is.

Verleent de ene fietser geen voorrang aan de andere, dan moet diegene de schade van de ander betalen. Dat geldt ook als een bestuurder van een ‘snellere’ e-bike, die wettelijk gezien gelijkgesteld is met een bromfiets, geen voorrang verleent aan een auto. Beide zijn sterke verkeersdeelnemers want ze zijn wettelijk gezien een motorvoertuig en de partij die geen voorrang geeft moet de schade van de ander vergoeden.

Hoe nu verder?

In veel gevallen is het niet eenvoudig de toedracht van het gebeurde aan te tonen. Noteer de namen en contactgegevens van getuigen en probeer eventuele foto’s en filmpjes die zijn gemaakt te verzamelen. In een spreekwoordelijk gunstig geval van een geluk bij een ongeluk is er sprake van camerabewaking, vraag deze dan zo snel mogelijk op.  Zeker als de toedracht van een ongeluk niet duidelijk is of wanneer er bijzonderheden zijn zoals alcohol- of drugsgebruik dan wel overschrijding van de maximumsnelheid schakel dan altijd de politie in.

Juridische bijstand

In geval van letselschade bij een ongeval met een fatbike is het aanbevolen om juridische bijstand te zoeken bij een gespecialiseerde letselschade-expert. Hij of zij kan u begeleiden bij de vaststelling van de aansprakelijkheid en het in kaart brengen van de omvang van de schade. Om het letselschadetraject tot een zo goed mogelijk einde te brengen is het verstandig zo snel mogelijk na een ongeval contact op te nemen met een van onze experts. Zij zullen er alles aan doen om uw schade te verhalen. Op onze website kunt u eenvoudig een test invullen om te kijken hoe het zit met uw aanspraak op vergoeding van uw letselschade.

 

Fatbike
(c) copyright Stipt letselschade | Klachtenregeling | Algemene Voorwaarden | Sitemap | Privacyverklaring