Door: André Rotte
Leestijd: 2 minuten
Mobiele telefoons zijn onmisbaar geworden. Het gebruik van deze apparaten blijft tijdens het rijden een ernstig probleem op de wegen. Afgeleid zijn door je telefoon terwijl je achter het stuur zit, vormt niet alleen een risico voor jezelf, maar ook voor andere weggebruikers. Wat als hierdoor een ongeluk ontstaat?
Artikel 5 van de Wegenverkeerswet 1994 (hierna: WVW) legt de algemene zorgplicht op aan iedereen die aan het verkeer deelneemt. Dit betekent dat elke verkeersdeelnemer zich verantwoordelijk moet gedragen en zich bewust moet zijn van de veiligheid van anderen. Het gebruik van een mobiele telefoon tijdens het rijden kan duidelijk worden beschouwd als gedrag dat in strijd is met deze zorgplicht, aangezien de aandacht van de bestuurder afleidt van de weg en andere verkeersdeelnemers.
Artikel 6 van de WVW regelt het veroorzaken van gevaar of hinder op de weg. Het gebruiken van een mobiele telefoon tijdens het rijden kan leiden tot gevaarlijk rijgedrag, zoals onvoldoende aandacht voor verkeerslichten, verkeersborden en andere weggebruikers. Hierdoor kan een verkeersongeval ontstaan, waarbij de bestuurder die afgeleid was door de telefoon strafrechtelijk aansprakelijk kan worden gehouden op grond van overtreding van artikel 6 WVW.
Op de website van de Rijksoverheid zijn de regels met betrekking tot appen en bellen achter het stuur terug te vinden.
Het is verboden om tijdens het rijden een mobiele telefoon vast te houden om te appen, sms’en of andere berichten te versturen of te lezen. Dit geldt voor zowel bestuurders van een motorrijtuig maar ook voor fietsers. Zelfs als je stilstaat in het verkeer, bijvoorbeeld voor een verkeerslicht, is het vasthouden van je telefoon om te appen niet toegestaan.
Bellen is alleen toegestaan als je een handsfree systeem gebruikt.
Het vasthouden van een telefoon tijdens het bellen is ook strafbaar.
Overtreding van de regels met betrekking tot appen en bellen achter het stuur kan leiden tot fikse boetes. De hoogte van de boete kan variëren, afhankelijk van de situatie en de ernst van de overtreding, maar kan oplopen tot honderden Euro’s.
Als je een verkeersongeval veroorzaakt doordat je op je mobiele telefoon zat tijdens het rijden, ben je aansprakelijk voor de schade die daaruit voortvloeit. Denk daarbij aan de schade aan voertuigen en medische kosten van het slachtoffer.
In Nederland is het verplicht om een autoverzekering te hebben. Als je aansprakelijk wordt gesteld voor een verkeersongeval, zal je autoverzekering in beginsel de schade vergoeden aan de slachtoffers van het ongeval. Het is echter belangrijk om te onthouden dat je verzekeraar mogelijk de schade op jou zal verhalen vanwege het gebruik van je mobiele telefoon tijdens het rijden aangezien dit gedrag als roekeloos en ‘eigen schuld’ kan worden beschouwd. De dekking op de polis kan daardoor komen te vervallen maar dit mag wettelijk gezien niet aan het slachtoffer worden tegengeworpen.
Vaak is het ingewikkeld de toedracht van het gebeurde aan te tonen. Het is daarom ook belangrijk om bewijs te verzamelen. Getuigenverklaringen, foto’s en filmpjes kunnen van belang zijn. Als er discussie is over het gebeurde dan is het verstandig de politie in te schakelen om uitsluitsel te krijgen over de toedracht van het ongeval.
Wilt u meer weten over het verhalen van letselschade? De experts van Stipt letselschade weten er alles van en helpen u graag. Bel 0113 – 405 062 of kijk op info@stiptletselschade.nl