• Landelijk werkzaam
  • Persoonlijk bezoek
  • Één vast aanspreekpunt
  • Gratis rechtshulp

Fout bij een medische behandeling: Hoe werkt dit in het buitenland?

Door: André Rotte
Leestijd: < 1 minuut

Soms wordt er gekozen om een medische behandeling uit te laten voeren in een ander land dan in Nederland, bijvoorbeeld in België of Duitsland.

Dit kan verschillende redenen hebben. Zo kan er mogelijk een kortere wachttijd zijn of in het geval dat je het zelf moet vergoeden, kan de behandeling soms aanzienlijk goedkoper zijn.


Letselschade melden

Wat zijn de juridische gevolgen als de medische behandeling niet naar verwachting verloopt?

In een uitspraak van 16 februari 2021 heeft de rechter in Maastricht beoordeeld of de Nederlandse rechter bevoegd is om over een geschil te oordelen, indien niet alle partijen in Nederland woonachtig zijn of gevestigd(1).

Gesteld wordt dat een geneeskundige behandelingsovereenkomst aangemerkt kan worden als een consumentenovereenkomst.

In deze uitspraak zou de desbetreffende privékliniek uit België tekort zijn geschoten in de nakoming van de geneeskundige behandelingsovereenkomst met een Nederlandse patiënte die daar een borstvergroting had ondergaan.

Hierbij is volgens de eiser de zorgplicht geschonden. De kliniek komt met het verweer dat alleen de Belgische rechter bevoegd is om over het geschil te oordelen.

De Uitspraak

De rechtbank heeft vastgesteld dat de Nederlandse rechter bevoegd is om over het geschil te oordelen omdat ook een medische behandelingsovereenkomst een consumentenovereenkomst is volgens de toepasselijke verordening.

Referenties:

  1. https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBLIM:2021:1058


Letselschade melden

Over André Rotte

"Mensen persoonlijk en betrokken bijstaan, zodat hun leven weer zoveel mogelijk wordt als voor hun letselschade. Dat vind ik mooi." Na mijn rechtenstudie en functies bij verzekeraars internationale expertisebureaus werk ik sinds 2010 als belangenbehartiger voor slachtoffers van letselschade. Ik ben NIVRE-registerexpert en lid van het Nederlands Instituut van Schaderegelaars. Dat zorgt ervoor dat ik altijd op de hoogte ben van belangrijke ontwikkelingen op het gebied van letselschaderegeling. In mijn eerste baan bij een verzekeraar leerde ik dat persoonlijk contact enorm belangrijk is wanneer je slachtoffers van letselschade helpt en dat een tevreden klant je doelstelling is. Dat én mijn ervaring en kennis maakt dat u de behandeling van uw letselschadeclaim met een gerust hart aan mij kunt overlaten.

Meer blogs van André Rotte Bekijk profiel op LinkedIN
Medische behandeling
(c) copyright Stipt letselschade | Klachtenregeling | Algemene Voorwaarden | Sitemap | Privacyverklaring