Door: André Rotte
Leestijd: 3 minuten
Storm is een steeds vaker voorkomend fenomeen en wellicht krijgen we hier vanwege mogelijke klimaatverandering nog meer mee te maken. In februari 2022 woedden er drie zware stormen in één week. Daarbij raakten mensen zwaargewond en er kwamen zelfs slachtoffers om het leven. Onder meer door omvallende bomen.
Is het mogelijk om iemand na een storm aansprakelijk te stellen als je letselschade hebt? En hoe groot is de kans dat het lukt om een letselschade te verhalen? Of betekent storm in veel gevallen overmacht en draait het slachtoffer zelf voor de kosten van de letselschade op?
Veelvoorkomende ongevallen tijdens een storm: iemand wordt geraakt door een vallend of omvallend voorwerp. Denk aan vallende dakpannen of aan omvallende bomen. Als er sprake is van letsel of overlijden door een (om)vallend voorwerp is de eerste vraag: is de eigenaar van het gebouw of de boom aansprakelijk? Er zijn twee soorten aansprakelijkheid.
Bij aansprakelijkheid moet er verwijtbaar gedrag zijn. De eigenaar deed iets of liet iets na waardoor de schade ontstond. Als iemand weet dat een boom rot vanbinnen is en die persoon doet er niets aan, dan valt hem dat te verwijten als de boom op iemand valt. Ook gemeenten hebben een zorgplicht voor de bomen waarvan ze eigenaar zijn.
Voor eigenaren van gebouwen bestaat risicoaansprakelijkheid. Het feit dat je eigenaar van iets bent, houdt een risico in. Vergelijk de hond die iemand bijt. Als je de hond niet ophitst maar hij bijt uit zichzelf valt je niets te verwijten. Maar als eigenaar ben je wel aansprakelijk voor de onbedoelde gedragingen van je dier. Zo werkt het ook met gebouwen.
Valt er een dakpan van je woning op een voorbijganger als er weinig wind is, dan ben je als eigenaar van de woning aansprakelijk. Tenzij je succesvol aantoont dat er geen gebreken aan het dak waren.
Bij zowel verwijtbaar gedrag als risicoaansprakelijkheid kunnen slachtoffers hun letselschade in de meeste gevallen met succes verhalen op de AVP-verzekeraar van de veroorzaker als dat een particulier is. De AVP is de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren, ook wel wettelijke aansprakelijkheidsverzekering genoemd in de volksmond. De meeste mensen hebben zo’n AVP, wat betekent dat je als slachtoffer niet afhankelijk bent van de financiële draagkracht van de andere partij.
Ook als een gemeente niet voldoet aan de zorgplicht, kan een slachtoffer letselschade verhalen op de aansprakelijkheidsverzekering van de gemeente. Bijvoorbeeld iemand die arbeidsongeschikt raakte door een dikke tak van een zieke boom die bij windstil weer op haar viel.
Een flinke storm wordt tegenwoordig al ruim van tevoren aangekondigd. En het KNMI geeft een kleurcode en adviseert mensen binnen te blijven. Iedereen heeft ruim de tijd om voorzorgsmaatregelen te nemen. Een aannemer kan losse bouwmaterialen van de bouwplaats weghalen. En wie al weet dat de schoorsteen wankelt, kan ervoor zorgen dat die nog verstevigd wordt.
Waait er toch een stuk hout of een plafondplaat op een voorbijganger of waait de schoorsteen om en raakt die iemand? Dan is er een kans dat de aannemer of de huiseigenaar aansprakelijk is en het slachtoffer de letselschade kan verhalen.
Bij een zware storm met flinke windstoten kan er echter ook sprake zijn van overmacht. Komt de wind onder een dakpan en waait er zo een rijtje naar beneden? Dan hoeft er geen sprake te zijn van aansprakelijkheid. Bij een storm mag je verwachten dat er dakpannen van het dak afwaaien.
Ook takken van bomen kunnen afbreken, ook van op het oog gezonde bomen. Dan is er sprake van overmacht. Een letselschade na een storm betekent daarom dat we de kosten niet altijd voor u kunnen verhalen.
Wilt u meer weten over letselschade en aansprakelijkheid bij storm? Informeer ernaar bij uw expert van Stipt letselschade.