• Landelijk werkzaam
  • Persoonlijk bezoek
  • Één vast aanspreekpunt
  • Gratis rechtshulp

Wie is aansprakelijk voor letselschade door gladheid?

Door: André Rotte
Leestijd: 2 minuten

In de meeste gevallen is dit de bestuurder van een voertuig zelf. Verkeersdeelnemers moeten zelf hun verantwoordelijkheid nemen als het glad is en hun gedrag aanpassen.

Kunt u een wegbezitter aansprakelijk stellen voor een ongeval als gevolg van gladheid? De wegbezitter is dan de gemeente, provincie of het rijk, afhankelijk waar het ongeval plaatsvindt.

De wegbezitter succesvol aansprakelijk stellen lukt alleen als u kunt aantonen dat die niet aan zijn zorgplicht voldeed.


Letselschade melden

Wanneer voldoet een wegbeheerder niet aan de zorgplicht?

De wegbeheerder heeft een inspanningsverplichting; bij gladheid moet hij strooien.

Gemeenten hebben bijvoorbeeld een strooiplan en moeten zich daaraan houden. Niet elke straat of weg heeft daarbij evenveel prioriteit, helaas.

Ook op provinciale en rijkswegen wordt gestrooid, maar het blijft uw eigen verantwoordelijkheid als u met gladheid de weg opgaat.

Gebeurt er een ongeval, dan moet u aantonen dat de wegbeheerder niet aan zijn verplichtingen heeft voldaan.

Maar in elk geval foto’s in een dergelijke situatie en zoek getuigen die u nodig kunt hebben bij uw letselschadezaak.

Aansprakelijkheid glad wegdek

Letselschade melden

Hoe zit het als iemand anders u aanrijdt bij gladheid?

Een andere weggebruiker die een ongeval veroorzaakt waardoor u letselschade oploopt, kunt u gemakkelijker aansprakelijk stellen.

Bijvoorbeeld: iemand die bij u achterop rijdt of gaat glijden en u of uw voertuig raakt.

Zeker bij gladheid moet iedere verkeersdeelnemer zijn of haar snelheid en rijgedrag aanpassen. Wie daardoor bij iemand anders schade veroorzaakt, moet die in principe vergoeden.

Bent u voor uw werk onderweg?

Dan is in veel gevallen uw werkgever aansprakelijk voor uw letselschade. Behalve als het gaat om woon-werkverkeer.

Kunt u letselschade door gladheid claimen op een SVI?

Ja, dat kan. Als er sprake is van een ongeval zonder aansprakelijke tegenpartij, bewijst de SVI zijn nut.

Bij uw SVI-verzekeraar claimt u uw letselschade als u bestuurder bent bij een eenzijdig ongeval.

Lopen er ook passagiers letsel op?

Afhankelijk van de toedracht is een bestuurder wel of niet aansprakelijk. Bij aansprakelijkheid keert de WA-autoverzekering de letselschade uit, als er geen aansprakelijkheid is, de SVI.

Ook al heeft u een SVI, ons advies: schakel een belangenbehartiger in bij letselschade. Bijvoorbeeld een van onze letselschade experts. Dan weet u zeker dat u krijgt waar u recht op heeft.

Wilt u meer weten over de vergoeding van letselschade als gevolg van gladheid? Informeer ernaar bij uw expert van Stipt letselschade.


Letselschade melden

Over André Rotte

"Mensen persoonlijk en betrokken bijstaan, zodat hun leven weer zoveel mogelijk wordt als voor hun letselschade. Dat vind ik mooi." Na mijn rechtenstudie en functies bij verzekeraars internationale expertisebureaus werk ik sinds 2010 als belangenbehartiger voor slachtoffers van letselschade. Ik ben NIVRE-registerexpert en lid van het Nederlands Instituut van Schaderegelaars. Dat zorgt ervoor dat ik altijd op de hoogte ben van belangrijke ontwikkelingen op het gebied van letselschaderegeling. In mijn eerste baan bij een verzekeraar leerde ik dat persoonlijk contact enorm belangrijk is wanneer je slachtoffers van letselschade helpt en dat een tevreden klant je doelstelling is. Dat én mijn ervaring en kennis maakt dat u de behandeling van uw letselschadeclaim met een gerust hart aan mij kunt overlaten.

Meer blogs van André Rotte Bekijk profiel op LinkedIN
Wie is aansprakelijk voor letselschade door gladheid
(c) copyright Stipt letselschade | Klachtenregeling | Algemene Voorwaarden | Sitemap | Privacyverklaring