• Landelijk werkzaam
  • Persoonlijk bezoek
  • Één vast aanspreekpunt
  • Gratis rechtshulp

Letselschade door een carnavalswagen

Door: André Rotte
Leestijd: 3 minuten

Carnavalswagen hoort bij Carnaval. Het moet een vrolijk feest te zijn. Toch brengt dit jaarlijkse festijn ook risico’s met zich mee. Veel mensen bij elkaar, er wordt een flinke borrel gedronken en aan de optocht nemen grote gemotoriseerde voertuigen deel. Als carnavalsvierder heb je daarom kans om tijdens jouw hoogtepunt van het jaar letsel op te lopen. Dat kan zijn omdat je zelf dronken van je fiets valt, maar ook door onbedoeld toedoen van iemand anders. Bijvoorbeeld omdat je meedoet aan de carnavalsoptocht of er alleen maar als toeschouwer naar kijkt. In dit artikel leg ik uit wie er aansprakelijk is voor een ongeval met een carnavalswagen. Ook vertel ik aan welke strenge eisen er zijn voor de praalwagens en de tractoren die carnavalswagens trekken.

Letselschade tijdens carnaval

Er zijn veel voorbeelden van ongevallen met carnavalswagens waarbij mensen gewond raken of zelfs overlijden:

  • Een carnavalswagen die een toeschouwer bij de optocht over zijn voet rijdt;
  • een deel van een carnavalswagen dat op iemand uit het publiek valt;
  • een trekker met carnavalswagen die van het talud af glijdt en in de sloot terechtkomt;
  • iemand die van de carnavalswagen valt.

Ook gebeurt het dat autobestuurders op een carnavalsoptocht inrijden en er daardoor gewonden of doden vallen. In deze gevallen kunnen letselslachtoffers of hun nabestaanden letselschade verhalen op de autoverzekering van het voertuig waarmee het ongeval veroorzaakt is. In gevallen waarbij een ongeval veroorzaakt werd door de carnavalswagen, ligt dat anders.

Wie is aansprakelijk voor letselschade met een carnavalswagen?

De aansprakelijkheid voor letselschade bij een ongeval met een carnavalswagen zal per geval verschillen. En omdat er veel verschillende factoren meespelen, kan het ook lastig zijn een aansprakelijke partij vast te stellen. In de regel bestaat een carnavalswagen uit een tractor met daarachter een aanhangwagen. Bestuurde de eigenaar van de tractor het voertuig? Of is de tractor uitgeleend? Had de bestuurder gedronken en was hij in het bezit van een tractorrijbewijs? Heeft het slachtoffer zelf ook mede schuld aan het ongeval? Bijvoorbeeld omdat hij of zij tijdens het rijden nog op de wagen wilde springen? En voldeed de carnavalswagen wel aan alle veiligheidsvoorschriften? Was er alcohol in het spel? Een rechter neemt deze en meer omstandigheden mee in de beoordeling van de aansprakelijkheid.

Bestuurder of eigenaar van carnavalswagen aansprakelijk voor letselschade?

Je kunt er niet zomaar vanuit gaan dat de bestuurder of de eigenaar van de tractor altijd aansprakelijk is. Voor het vervoer van mensen op een aanhanger achter een tractor gelden echter strenge regels. Een eigenaar moet ook een speciale verzekering afsluiten omdat de gewone tractorverzekering alleen aansprakelijkheid voor gebruik bij landbouwactiviteiten dekt. Misschien moet je als letselschadeslachtoffer je schadeclaim wel op de bestuurder of eigenaar zelf gaan verhalen in plaats van op een verzekeraar. Mijn advies is om bij een letselschade door een carnavalswagen altijd professionele hulp in te schakelen. Letselschade vergoed krijgen is een ingewikkeld proces en kan erg lang duren. Bij Stipt letselschade weten we hoe u schade vergoed krijgt en helpen we u hierbij graag.

Personen vervoeren op een aanhanger achter een tractor

Je mag personen vervoeren op een wagen achter een tractor, bijvoorbeeld tijdens een carnavalsoptocht of bij een voetbalkampioenschap. De eigenaar die zijn tractor bestuurt of uitleent moet hiervoor wel aan strenge regels voldoen. Enkele van die regels zijn:

  • Tractor en aanhanger moeten technisch in orde en veilig zijn (remmen, verlichting).
  • De bestuurder moet een tractorrijbewijs hebben en minstens 21 zijn.
  • De maximumsnelheid met personen op een aanhanger is 25 km/uur en voor een carnavalsoptocht vaak stapvoets.
  • Een wagen moet zo aangepast zijn dat er niemand vanaf kan vallen, bijvoorbeeld met een reling en er moeten zitplaatsen zijn.
  • Er mogen niet meer personen vervoerd worden dan het aantal waarvoor zitplaatsen zijn.

Wanneer een eigenaar niet aan de eisen voldoet, moet een letselschadeslachtoffer schadevergoeding eisen van de eigenaar of aansprakelijke bestuurder. Als de eigenaar een passende verzekering heeft en zich niet aan de voorschriften houdt, wijst de verzekeraar een letselschadeclaim af. Ook wanneer de eigenaar geen passende verzekering heeft voor gebruik van tractor en wagen bij evenementen, moet je daarom naar de eigenaar om je schadeclaim in te dienen.

Deelnemers aan carnavalsoptocht: check hoe het zit wanneer er iets gebeurt

Ben je zelf deelnemer aan de optocht? Zit of sta je op een wagen of loop je in de optocht mee, dan is het goed om je van de risico’s bewust te zijn. Check bij de organiserende carnavalsvereniging hoe het zit wanneer er een ongeval gebeurt. De gevolgen van een ongeval met een carnavalswagen kunnen heel groot zijn, zowel lichamelijk en geestelijk als financieel. En ook als toeschouwer bij de optocht sta je er misschien niet bij stil, maar wat als die wagen nou net over jouw teen rijdt of de opbouw op jouw hoofd terechtkomt? Ongevallen voorkomen lukt echter niet altijd. De experts van Stipt letselschade helpen echter graag als het nodig is.

Hulp nodig bij letselschade tijdens carnaval?

Bent u betrokken bij een ongeval tijdens carnaval, heeft u letselschade en vraagt u zich af wie er aansprakelijk is? Neem dan contact op met een van onze experts. Wij zullen er alles aan doen om uw schade te verhalen op de tegenpartij zonder dat hiervoor kosten in rekening worden gebracht. Met de test op onze website ziet u direct of u recht heeft op vergoeding van uw letselschade.

Over André Rotte

"Mensen persoonlijk en betrokken bijstaan, zodat hun leven weer zoveel mogelijk wordt als voor hun letselschade. Dat vind ik mooi." Na mijn rechtenstudie en functies bij verzekeraars internationale expertisebureaus werk ik sinds 2010 als belangenbehartiger voor slachtoffers van letselschade. Ik ben NIVRE-registerexpert en lid van het Nederlands Instituut van Schaderegelaars. Dat zorgt ervoor dat ik altijd op de hoogte ben van belangrijke ontwikkelingen op het gebied van letselschaderegeling. In mijn eerste baan bij een verzekeraar leerde ik dat persoonlijk contact enorm belangrijk is wanneer je slachtoffers van letselschade helpt en dat een tevreden klant je doelstelling is. Dat én mijn ervaring en kennis maakt dat u de behandeling van uw letselschadeclaim met een gerust hart aan mij kunt overlaten.

Meer blogs van André Rotte Bekijk profiel op LinkedIN
Gratis hulp en advies
  • Binnen 24 uur contact
  • Eén vast aanspreekpunt
  • Persoonlijke aanpak
  • Gratis rechtshulp
  • Landelijk werkzaam

    Carnavalswagen
    (c) copyright Stipt letselschade | Klachtenregeling | Algemene Voorwaarden | Sitemap | Privacyverklaring