• Landelijk werkzaam
  • Persoonlijk bezoek
  • Één vast aanspreekpunt
  • Gratis rechtshulp

Letselschade door confrontatie met een drone

Door: André Rotte
Leestijd: 2 minuten

Door het gebruik van drones kan het recht op schadevergoeding ontstaan voor degene die daar slachtoffer van wordt. Vliegt een drone tegen bijvoorbeeld een gebouw of voertuig, dan is er sprake van zaakschade. En bij gewond raken of overlijden door een ‘aanvlieging’ met een drone kan een slachtoffer de veroorzaker aansprakelijk stellen voor zijn of haar letselschade. Drones kunnen ook indirect oorzaak zijn van tragische gebeurtenissen, zoals in een geval waarbij een zwangere vrouw en haar baby overleden. De traumahelikopter kon niet snel genoeg landen omdat er een drone in de weg vloog. Of een drone die neerstortte in een bos waarna de accu spontaan ontbrandde waardoor een enorme bosbrand ontstond. Minder tragisch maar zeker ernstig is psychisch lijden dat ontstaat wanneer een drone zonder toestemming in iemands privésfeer vliegt. Al dan niet met gebruik van een camera die foto’s of videobeelden maakt. In dit artikel ga ik met name in op het privacy-aspect dat hierbij een rol speelt.

Psychisch lijden door schending van de privacy

Een slachtoffer kan psychisch lijden doordat hij of zij met een drone geconfronteerd is. Enerzijds kan dat te maken hebben met de schrikreactie. Je zit in je achtertuin en ineens vliegt er op korte afstand met grote snelheid een irritant zoemende drone over die een tijd boven je blijft hangen. Je schrikt je een ongeluk. Gevolg van deze confrontatie kan ook zijn dat iemand hierdoor angstgevoelens krijgt die continu opspelen. Zeker wanneer er vaker op dezelfde plek een drone vliegt. ‘Kan ik nog wel veilig in mijn tuin zitten of moet ik steeds bedacht zijn op ongewenst ‘bezoek’? Het slachtoffer voelt zich niet meer veilig in de eigen privésfeer door deze schending van de privacy. Zeker als de drone ook nog eens foto’s of filmbeelden maakt die later gepubliceerd worden. Dat is vergelijkbaar met stiekem fotograferen door een telelens. Meerdere malen hebben beroemdheden die zonder toestemming in hun privésfeer gefotografeerd werden met succes schadevergoeding geclaimd.

Recht op letselschadevergoeding bij drone?

In de wet is het recht op privacy geregeld. Zowel de Nederlandse als de Europese wetgeving bepaalt dat de privacy van burgers belangrijk is. Je bent door de wet beschermd. Wie inbreuk maakt op de privacy van iemand anders, pleegt een onrechtmatige daad en moet de schade vergoeden. Daaruit volgt dat een slachtoffer smartengeld kan claimen wanneer de rechter vaststelt dat er sprake is van een schending van de privacy en daaruit volgend  psychisch lijden dat daarmee in verband staat.

Schadevergoeding hangt af van de omstandigheden

Was het alleen aanwezigheid van de drone, één keer of vaker, zijn er foto’s of filmbeelden gemaakt en zo ja zijn die gepubliceerd en in welke oplage? En heeft die publicatie ook gevolgen gehad? Wanneer bepaalde beelden in de media verschijnen en iemand duidelijk herkenbaar is en daarop door zijn omgeving aangesproken wordt, kan dat grote gevolgen hebben. Bijvoorbeeld: iemand deelt op sociale media een foto van een persoon met daarbij de tekst: ‘is dit de man die probeerde mijn auto te stelen?’. Dan kan de geportretteerde daaronder lijden. Ook al is hij onschuldig, misschien verliest hij wel vrienden of zet zijn werkgever hem op non-actief. Dat alles kan lijden tot psychische klachten. Datzelfde kan gebeuren wanneer dronebeelden in de media verschijnen met alle gevolgen van dien.

Wilt u meer weten over drones en letselschade ? Neem dan contact op met uw expert van Stipt letselschade.

Over André Rotte

"Mensen persoonlijk en betrokken bijstaan, zodat hun leven weer zoveel mogelijk wordt als voor hun letselschade. Dat vind ik mooi." Na mijn rechtenstudie en functies bij verzekeraars internationale expertisebureaus werk ik sinds 2010 als belangenbehartiger voor slachtoffers van letselschade. Ik ben NIVRE-registerexpert en lid van het Nederlands Instituut van Schaderegelaars. Dat zorgt ervoor dat ik altijd op de hoogte ben van belangrijke ontwikkelingen op het gebied van letselschaderegeling. In mijn eerste baan bij een verzekeraar leerde ik dat persoonlijk contact enorm belangrijk is wanneer je slachtoffers van letselschade helpt en dat een tevreden klant je doelstelling is. Dat én mijn ervaring en kennis maakt dat u de behandeling van uw letselschadeclaim met een gerust hart aan mij kunt overlaten.

Meer blogs van André Rotte Bekijk profiel op LinkedIN
drone
(c) copyright Stipt letselschade | Klachtenregeling | Algemene Voorwaarden | Sitemap | Privacyverklaring