• Landelijk werkzaam
  • Persoonlijk bezoek
  • Één vast aanspreekpunt
  • Gratis rechtshulp

Letselschade bij sport en spel. Wie is aansprakelijk?

Door: André Rotte
Leestijd: 2 minuten

U raakt ernstig gewond aan uw been door een gemene tackle van uw tegenstander bij voetbal. Of u staat langs de lijn bij een hockeywedstijd en krijgt de slecht gemikte maar harde bal tegen uw oogkas. Kunt u de veroorzaker van uw letselschade dan aansprakelijk stellen? In veel gevallen zal de aansprakelijkheidsverzekeraar van de veroorzaker uw claim afwijzen. Voor letselschade ontstaan in sport- en spelsituaties geldt namelijk een verhoogde aansprakelijkheidsdrempel. Als u deelneemt aan sport- en spelsituaties of deze als toeschouwer bijwoont, accepteert u het risico dat er wat kan gebeuren en ook het risico dat u daarbij gewond raakt.

Wanneer is iemand aansprakelijk voor de schade van een ander?

In het aansprakelijkheidsrecht is bepaald dat er dan sprake moet zijn van een onrechtmatige daad zoals omschreven in artikel 6:162 BW. Een automobilist die een wielrenner geen voorrang geeft, moet de letselschade van de fietser vergoeden. Geen voorrang verlenen is namelijk een onrechtmatige daad. Iemand die op straat zijn been uitsteekt een voorbijganger laat struikelen, pleegt ook een onrechtmatige daad. Maar iemand die zijn been tijdens het voetballen uitsteekt om de tegenstander te tackelen, doet dat niet. Hij begaat afhankelijk van de situatie misschien een overtreding, maar dat betekent niet dat het ook een onrechtmatige daad is.

Wanneer is iets een sport- of spelsituatie?

  • Als deelnemers zich in een sportieve situatie begeven. Dat kan een partijtje badminton op de camping zijn, maar ook een rondje schaatsen op de ijsbaan.
  • Er zijn kenmerken van een spelsituatie aanwezig of er zijn duidelijke spelregels.

De deelnemers hoeven niet per se direct met elkaar te strijden. En de verhoogde aansprakelijkheidsdrempel geldt ook voor bijvoorbeeld toeschouwers of scheidsrechters. Overigens hebben organisatoren van sportwedstrijden en –evenementen een bijzondere zorgplicht voor deelnemers. In sommige situaties kan een organisator aansprakelijk zijn voor letselschade, omdat hij niet voldoende veiligheidsmaatregelen trof om deelnemers of toeschouwers te beschermen. Denk hierbij aan een het ontbreken van een deugdelijke omheining om het publiek te beschermen tegen afzwaaiende ballen.

Wanneer is er in een sport- en spelsituatie wel aansprakelijkheid voor letselschade?

Dat is lastig te zeggen en helemaal afhankelijk van de situatie. Soms wordt er tot aan de Hoge Raad aan toe geprocedeerd over de aansprakelijkheidsvraag. Dat kan zelfs om heel schrijnende gevallen gaan, zoals iemand die na beenletsel door een tackle zijn onderbeen moest laten amputeren. De Procureur-Generaal van de Hoge Raad heeft begin 2021 aan de Hoge Raad geadviseerd om aansprakelijkheid af te wijzen. Het is afwachten of de Hoge Raad dit advies overneemt.

Ook het fluitsignaal dat het einde van een wedstrijd aankondigt, betekent niet dat een veroorzaker van letsel na dat fluitje wél aansprakelijk is. Een sporter die een tegenstander na afloop een linkse directe geeft in de kantine zal mogelijk wel een onrechtmatige daad plegen. Maar iemand die een tegenstander na het fierljeppen voor de grap in het water gooit, niet.

Wilt u meer weten over de aansprakelijkheid bij letselschades? Informeer ernaar bij uw expert van Stipt letselschade.

Man in de sportschool
(c) copyright Stipt letselschade | Klachtenregeling | Algemene Voorwaarden | Sitemap | Privacyverklaring