• Landelijk werkzaam
  • Persoonlijk bezoek
  • Één vast aanspreekpunt
  • Gratis rechtshulp

Letselschade bij bedrijfsuitje, wie is aansprakelijk?

Door: André Rotte
Leestijd: 2 minuten

In veel gevallen is een werkgever aansprakelijk voor letselschade tijdens een bedrijfsuitje. Een werkgever heeft een grote zorgplicht naar zijn werknemers. Sowieso wanneer de werknemer aan het werk is, maar ook tijdens activiteiten die niet vallen onder ‘werk’. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een bedrijfsuitje of personeelsfeest, personeelsreis, teambuildingsactiviteit of heisessie. Een aantal factoren bepaalt in hoeverre de werkgever aansprakelijk is. Bijvoorbeeld de verplichting tot deelname. In sommige gevallen valt de werkgever niets te verwijten maar is degene die de activiteit organiseert aansprakelijk, bijvoorbeeld een evenementen- of organisatiebureau.

Is een ongeval tijdens een bedrijfsuitje een bedrijfsongeval?

Een bedrijfsongeval is een gebeurtenis op het werk of onder werktijd. Een feestje of bedrijfsuitje vindt niet altijd onder werktijd plaats. En ook niet in het pand van de werkgever. Volgens de wet moet een werkgever wel goed voor zijn werknemers zorgen. Hij moet een goede werkgever zijn en heeft een grote zorgplicht. Werknemers moeten hun werk veilig kunnen doen. Maar ook bij activiteiten die niet direct werk zijn maar er wel mee te maken hebben, heeft de werkgever zorgplicht. Organiseert hij iets dat gevaarlijk of risicovol is? Dan is de kans op aansprakelijkheid groter. Vergelijk een boswandeling met abseilen van de Euromast.

Wat bepaalt werkgeversaansprakelijkheid bij bedrijfsuitje?

De volgende zaken bepalen de mate van aansprakelijkheid van de werkgever:

  • De invloed van de werkgever op de activiteit. Geeft hij opdracht voor de organisatie en weet hij dat de activiteit gevaarlijk is?
  • Moet de werknemer verplicht deelnemen? Zo ja, dan is de kans op aansprakelijkheid van de werkgever groter dan wanneer de activiteit vrijwillig is. Of is er een grote informele druk tot deelname? Ook dan ligt de aansprakelijkheid meer aan de kant van de werkgever.
  • Heeft de activiteit met het werk te maken? En heeft de werkgever voordeel bij deelname door de werknemer? Bij een heisessie meer dan een personeelsfeest.
  • Hoe gevaarlijk is de activiteit? Hoe hoger het risico, hoe minder er sprake is van goed werkgeverschap.
  • Is er een externe partij betrokken zoals een organisatiebureau? En zorgde die organisator wel  voor veilige omstandigheden? Of maakte een medewerker een fout of waren materialen onveilig? De werkgever heeft nog steeds zorgplicht maar mogelijk ligt de aansprakelijkheid meer bij de externe organisator.
  • Bracht de werkgever de risico’s van de activiteit in beeld? Zijn er voldoende begeleiders en zijn ze ervaren? Hoe is de kwaliteit van materiaal dat de organisator gebruikt? Geeft de organisator veiligheidsinstructies?

Letselschade bij een bedrijfsuitje? Schakel een specialist in!

Raakt u gewond bij een ongeval dat direct of indirect met uw werk te maken heeft? Ieder schadegeval is verschillend en het is niet altijd direct duidelijk wie er aansprakelijk is en uw letselschade moet betalen. Soms moet de rechtbank eraan te pas komen om dat vast te stellen. Ons advies: schakel altijd een letselschade-expert in die u bijstaat. Bij Stipt letselschade weten we hoe groot de kans is dat iemand anders uw schade moet betalen en dat regelen we voor u. Zo weet u dat u krijgt waar u recht op heeft.

Wilt u meer weten over letselschade bij een bedrijfsuitje of bedrijfsongeval of onze rol als belangenbehartiger voor u? Informeer ernaar bij uw expert van Stipt letselschade.

bouwvakker ondersteunt andere bouwvakker die last heeft van zijn rug.
(c) copyright Stipt letselschade | Klachtenregeling | Algemene Voorwaarden | Sitemap | Privacyverklaring