• Landelijk werkzaam
  • Persoonlijk bezoek
  • Één vast aanspreekpunt
  • Gratis rechtshulp

Kunt u een gezinslid ook aansprakelijk stellen voor letselschade?

Door: André Rotte
Leestijd: 2 minuten

Ja, gek misschien maar dat kan. Op de Aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) is die mogelijkheid er. En als u meerijdt in de auto van een gezinslid en u loopt letsel op, dan kunt u uw letselschade claimen op de autoverzekering als de bestuurder aansprakelijk is voor het ongeval. Zit er een Schadeverzekering Inzittenden (SVI) op de autopolis, dan is de aansprakelijkheidsvraag niet van belang.

Letselschade claimen op aansprakelijke meeverzekerde via de AVP

Een mooi voorbeeld van een succesvolle letselschadeclaim is die uit het Hangmat arrest. Een vrouw bevestigde een hangmat aan een stenen pilaar in de tuin van haar woning. De pilaar stortte in, de vrouw had een dwarslaesie. Het lukte haar via de Hoge Raad om de mede-eigenaar van de woning voor 50% van haar letselschade aansprakelijk te stellen. Die mede-eigenaar was haar partner. Het koppel had een gezamenlijke AVP. U kunt dus bij een gebrekkige opstal een mede-eigenaar aansprakelijk stellen voor letselschade. Dit geldt niet bij schade door een dier. Wie door zijn eigen hond gebeten wordt, kan niet de partner als mede-eigenaar van de hond aansprakelijk stellen.

Letselschade claimen op een autoverzekering

Stel, u rijdt mee in de gezinsauto. Uw partner is de verzekeringnemer van de auto. Uw partner maakt een stuurfout en de auto botst tegen een boom en u heeft letselschade. Op de autoverzekering zit altijd de verplichte WA-dekking. Stelt de autoverzekeraar vast dat uw partner aansprakelijk was voor de schade? Dan betaalt de autoverzekeraar uw eventuele letselschade. Bijvoorbeeld als uw partner niet voldoende afstand tot een voorligger hield en daar tegenop botste. Is het erg glad op de weg en komt de auto tegen een boom? Dan kan het zijn dat de bestuurder niets te verwijten viel. Als die zich aan de snelheid hield en ook rekening hield met de omstandigheden, kan het zijn dat er geen aansprakelijkheid is. In zo’n geval dekt de WA-autoverzekeraar de letselschade niet. Met een SVI bent u niet afhankelijk van een aansprakelijkheidsdiscussie.

Wie regelt de letselschadeclaim voor u?

U kunt dit natuurlijk zelf doen. Dan communiceert u direct met de schadebehandelaar bij de verzekeringsmaatschappij. Vindt u dit geen prettig idee en heeft u liever een onafhankelijke partij die uw belangen voor u behartigt? Dan bent u bij Stipt letselschade aan het juiste adres. Wij zijn de schakel tussen u en de verzekeraar en onze service is kosteloos.

Wilt u meer weten over letselschade en aansprakelijkheid of onze rol als belangenbehartiger? Informeer ernaar bij uw expert van Stipt letselschade.

vrouw ligt in de hangmat een boek te lezen
(c) copyright Stipt letselschade | Klachtenregeling | Algemene Voorwaarden | Sitemap | Privacyverklaring