• Landelijk werkzaam
  • Persoonlijk bezoek
  • Één vast aanspreekpunt
  • Gratis rechtshulp

Fout Bij Een Medische Behandeling: Hoe Werkt Dit In Het Buitenland?

Door: Demi Gisolf
Leestijd: < 1 minuut

Soms wordt er gekozen om een medische behandeling uit te laten voeren in een ander land dan in Nederland, bijvoorbeeld in België of Duitsland.

Dit kan verschillende redenen hebben. Zo kan er mogelijk een kortere wachttijd zijn of in het geval dat je het zelf moet vergoeden, kan de behandeling soms aanzienlijk goedkoper zijn.

Wat zijn de juridische gevolgen als de behandeling niet naar verwachting verloopt? 

In een uitspraak van 16 februari 2021 heeft de rechter in Maastricht beoordeeld of de Nederlandse rechter bevoegd is om over een geschil te oordelen, indien niet alle partijen in Nederland woonachtig zijn of gevestigd(1).

Gesteld wordt dat een geneeskundige behandelingsovereenkomst aangemerkt kan worden als een consumentenovereenkomst.

In deze uitspraak zou de desbetreffende privékliniek uit België tekort zijn geschoten in de nakoming van de geneeskundige behandelingsovereenkomst met een Nederlandse patiënte die daar een borstvergroting had ondergaan.

Hierbij is volgens de eiser de zorgplicht geschonden. De kliniek komt met het verweer dat alleen de Belgische rechter bevoegd is om over het geschil te oordelen.

De Uitspraak

De rechtbank heeft vastgesteld dat de Nederlandse rechter bevoegd is om over het geschil te oordelen omdat ook een medische behandelingsovereenkomst een consumentenovereenkomst is volgens de toepasselijke verordening.

Referenties:

  1. https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBLIM:2021:1058
Over Demi Gisolf

Als HBO studente Financial Services Management loop ik mijn afstudeerstage bij Stipt letselschade. Naast het schrijven van mijn scriptie, doe ik bij Stipt letselschade ervaring op in alle facetten van de belangenbehartiging van letselschadeslachtoffers. Daarnaast verricht ik diverse ondersteunende werkzaamheden voor de letselschade-experts. Tijdens mijn opleiding heeft het belang van de klant altijd vooropgestaan en dit vind ik belangrijk om mee te nemen in mijn werkervaringen. Na mijn afstuderen ga ik een master rechten volgen, zodat ik mij daarna volledig kan ontwikkelen tot letselschade-expert.

Meer blogs van Demi Gisolf Bekijk profiel op LinkedIN
Medische Fout In Het Buitenland
(c) copyright Stipt letselschade | Klachtenregeling | Algemene Voorwaarden | Sitemap | Privacyverklaring