• Landelijk werkzaam
  • Persoonlijk bezoek
  • Één vast aanspreekpunt
  • Gratis rechtshulp

Autorijden met bevroren ruit

Door: Lisa Fluit
Leestijd: 2 minuten

Bevroren ruiten in de wintermaanden kunnen een serieuze hindernis vormen voor automobilisten. Het kan verleidelijk zijn om snel de weg op te gaan, zelfs als de ruiten nog bedekt zijn met ijs of sneeuw. Maar is dit eigenlijk verboden? En wat gebeurt er als je een ongeluk krijgt?

Is het verboden te rijden met een bevroren ruit?

Autorijden met een bevroren ruit is overal strikt verboden. Het wordt dan ook als een strafbaar feit gezien. Het is een vereiste dat bestuurders een goed en ongehinderd zicht hebben op de weg. Bevroren ruiten belemmeren dit zicht en vormen een gevaar voor de bestuurder, passagiers en niet in het minst voor andere weggebruikers.

De Nederlandse wetgeving

In Nederland wordt rijden met bevroren ruiten gereguleerd door artikel 5 van de Wegenverkeerswet (WVW). Dit artikel stelt dat het verboden is om gevaar of hinder op de weg te veroorzaken. Als bevroren ruiten je zicht belemmeren en daardoor een potentieel gevaar vormen, kan dit leiden tot een boete en in een ultiem geval zelfs tot een strafrechtelijke vervolging.

Daarnaast is op grond van artikel 5.2.44 Regeling Voertuigen verplicht dat auto’s beschikken over een goed werkende installatie, zodat de voorruit goed is ontdooid. Een toevoeging hierop is artikel 5.18.4 waarin staat dat de bestuurder van een voertuig door de voorruit en de voorste zijruiten goed zicht moet hebben rondom de auto.

Wanneer u door nalatigheid van het niet ontdooien van de autoruit(en) een verkeersongeval veroorzaakt, waarbij het slachtoffer letsel oploopt, handelt u in strijd met artikel 6 WVW. Hierin staat dat het voor elke verkeersdeelnemer verboden is om een aan zijn schuld te wijten verkeersongeval te veroorzaken, waardoor een ander lichamelijk letsel oploopt.

Een speciale deken voor de vooruit om bevriezing daarvan te voorkomen, een ruitenkrabber of een spray om de ruiten snel te ontdooien zijn goedkoop, bij veel winkels en tankstations verkrijgbaar en kunnen een boel leed voorkomen,

Juridische bijstand

Bent u betrokken geraakt bij een ongeval door een auto met een beslagen ruit? Dan raden wij u aan contact op te nemen met een van onze experts voor het krijgen van de juiste juridische bijstand. Op onze website kunt u eenvoudig een test invullen om te kijken of u in aanmerking komt voor vergoeding van uw letselschade.

 

shutterstock 567646519 300x200 1
(c) copyright Stipt letselschade | Klachtenregeling | Algemene Voorwaarden | Sitemap | Privacyverklaring