• Landelijk werkzaam
  • Persoonlijk bezoek
  • Één vast aanspreekpunt
  • Gratis rechtshulp

Aansprakelijkheid bij schade door een voetbal op de weg: wie draagt de verantwoordelijkheid?

Door: Lisa Fluit
Leestijd: 2 minuten

Stel, u bent op zaterdag bij een voetbalwedstrijd en een bal wordt met behoorlijke vaart over het veld geschoten. Deze bal belandt op de naastgelegen weg. Daar rijdt op dat moment een fietser. De bal raakt de fietser en veroorzaakt materiële en misschien ook lichamelijke schade. Wie is dan aansprakelijk voor die schade? Dit lijkt op het eerste gezicht misschien een eenvoudig geval van ongeluk, maar de juridische implicaties zijn allesbehalve simpel.

Het juridische kader: aansprakelijkheid in het Algemeen Burgerlijk Recht

In Nederland wordt aansprakelijkheid voornamelijk geregeld door artikel 6:162 van het Burgerlijk Wetboek. Dat heeft betrekking op onrechtmatige daden. Volgens dit artikel is iemand aansprakelijk als hij of zij een onrechtmatige daad pleegt die schade veroorzaakt. Een daad wordt als onrechtmatig beschouwd als deze in strijd is met een wettelijke plicht, inbreuk maakt op een recht van een ander, of in strijd is met wat volgens ongeschreven recht in het maatschappelijk verkeer betamelijk is.

In dit geval zou het schieten van de bal op zichzelf niet onrechtmatig zijn. Het is tenslotte een wezenlijk onderdeel van het spel. Maar als de bal het speelveld verlaat en schade veroorzaakt is een logische vervolgvraag of er voldoende voorzorgsmaatregelen zijn genomen door de organisatoren van de wedstrijd of de beheerders van het speelveld om zulke situaties te voorkomen.

Passanten versus toeschouwers: de beperkingen van sport- en spelrechtspraak

Een belangrijk punt dat hier naar voren komt, is dat een passant, zoals de fietser in dit scenario, geen toeschouwer is. De jurisprudentie over sport- en spelactiviteiten, zoals die waarbij deelnemers en toeschouwers worden betrokken, is in dit geval niet van toepassing. De rechtspraak in deze context legt vaak de nadruk op het feit dat deelname aan sport en spel een impliciete aanvaarding van bepaalde risico’s inhoudt. Maar een passant op een openbare weg valt natuurlijk niet binnen deze categorie en heeft die risico’s dus ook niet aanvaard. Daarom moet er verder gekeken worden naar jurisprudentie buiten de context van sport- en spelrechtspraak.

De rol en aansprakelijkheid van organisatoren en beheerders

De organisator van de voetbalwedstrijd of de beheerder van het speelveld kan aansprakelijk worden gesteld als er onvoldoende maatregelen zijn genomen om te voorkomen dat de bal het speelveld verlaat. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als er geen adequate omheining om het veld is geplaatst, of als het speelveld zich te dicht bij een openbare weg bevindt zonder dat er veiligheidsmaatregelen zijn getroffen.

Als de omheining niet hoog genoeg is of er zijn geen netten, dan kan dat worden gezien als nalatigheid. Helemaal als bekend is dat ballen regelmatig het veld verlaten. De zorgplicht van de organisatoren en beheerders strekt zich in dit geval uit tot het beschermen van passanten die kunnen worden getroffen door de gevolgen ervan.

Eigen schuld

De eigen schuld van de fietser kan in bepaalde situaties ook een rol spelen. Als bijvoorbeeld kan worden aangetoond dat de fietser zich roekeloos gedroeg of zich onveilig gedroeg op de weg, kan dit de aansprakelijkheid van de organisator of de beheerder verminderen.

Juridische bijstand

Heeft u als voorbijganger bij een sportwedstrijd letselschade opgelopen, en vraagt u zich af wie er aansprakelijk is? Dan raden we u aan contact op te nemen met een van onze experts. We doen er alles aan om uw schade te verhalen op de tegenpartij en brengen hier geen kosten voor in rekening. Op onze website kunt u eenvoudig een test invullen om te kijken of u recht heeft op vergoeding van uw letselschade.

Gratis hulp en advies
  • Binnen 24 uur contact
  • Eén vast aanspreekpunt
  • Persoonlijke aanpak
  • Gratis rechtshulp
  • Landelijk werkzaam

    Gratis hulp en advies
    (c) copyright Stipt letselschade | Klachtenregeling | Algemene Voorwaarden | Sitemap | Privacyverklaring