• Landelijk werkzaam
  • Persoonlijk bezoek
  • Één vast aanspreekpunt
  • Gratis rechtshulp

Wie is aansprakelijk voor letselschade na een ski- of snowboardongeval?

Door: André Rotte
Leestijd: 3 minuten

Veel ski- en snowboardongevallen die op de skipiste plaatsvinden zijn eenzijdige valpartijen. Er zijn geen andere direct betrokkenen dan de skiër of snowboarder die het slachtoffer is van het ongeluk. Als u alleen ten val komt en gewond raakt, kunt u niemand aansprakelijk stellen voor uw letselschade. Mogelijk lukt dit wel als er een andere skiër of snowboarder betrokken was. Als u die met succes aansprakelijk kunt stellen, heeft u recht op vergoeding van uw letselschade. Voor de aansprakelijkheid is een aantal zaken van belang. 

1. Hebben de skiërs of snowboarders zich gehouden aan de pisteregels van de FIS?
2. In welk land vond het ongeval plaats en welke nationaliteit hebben de betrokkenen?
3. Wat waren de overige omstandigheden tijdens het ongeval?

FIS-pisteregels: uitgangspunt bij aansprakelijkheid letselschade

Op de skipiste gelden regels voor veilig skiverkeer, vergelijk het met verkeersregels voor voertuigen. De Fédération Internationale de Ski (FIS) heeft deze regels opgesteld en alle skiërs en snowboarders moeten zich eraan houden. Deze regels gelden niet alleen buiten, maar ook op indoor skipistes in Nederland:

  1. Iedereen moet rekening houden met anderen en anderen niet in gevaar brengen of schade toebrengen.
  2. Iedereen moet altijd kunnen stoppen of uitwijken en de eigen snelheid aanpassen aan zijn eigen niveau, pistecondities, sneeuw- en weersomstandigheden en de drukte.
  3. Skiërs die van achteren komen, mogen skiërs voor zich niet in gevaar brengen.
  4. Inhalen mag, maar wel zo dat je niemand hindert of in gevaar brengt.
  5. Als je na een stop weer verder wilt skiën op de piste, moet je er zeker van zijn dat je dit zonder gevaar voor anderen kunt doen.
  6. Vermijd stilstaan op smalle of onoverzichtelijke plekken.
  7. Lopen of klimmen mag uitsluitend aan de zijkant van de piste.
  8. Iedereen moet zich houden aan de regels op de borden en markeringen volgen.
  9. Iedereen moet een ander verplicht hulp verlenen.
  10. Iedereen op de skipiste moet zich kunnen legitimeren wanneer daarom gevraagd wordt.

Krijgt u een ongeval met een andere pistegebruiker en wilt u die aansprakelijk stellen, dan is het van belang dat duidelijk is wie wat deed en of de veroorzaker zich aan de regels hield. Getuigen zijn hierbij vanzelfsprekend zeer waardevol. Zorg ervoor dat u contactgegevens van getuigen krijgt. En wissel ook gegevens met de andere partij uit.

Welk recht is van toepassing bij letselschade?

Het recht van het land waar het ongeluk plaatsvindt, is van toepassing bij de vaststelling van de aansprakelijkheid. Dat is de hoofdregel. Stel, u wordt op een Franse piste omver geskied door een Engelsman, dan is het Franse recht van toepassing. Is de andere partij een Nederlander? Dan mag de zaak ook aan een Nederlandse rechter voorgelegd worden.

Binnen het Nederlands aansprakelijkheidsrecht houdt een rechter wel rekening met het feit dat skiën en snowboarden vallen onder de sport- en spelsituaties. Aansprakelijkheid komt dan minder snel vast te staan, omdat je als skiër of snowboarder bewust een risico neemt en jezelf in een situatie begeeft die gevaarlijk kan zijn. Vindt een ongeluk op een indoorskipiste in Nederland plaats, dan is uiteraard altijd het Nederlands recht van toepassing.

Overige omstandigheden die van belang kunnen zijn

Een rechter neemt de FIS-pisteregels als uitgangspunt, maar zal daarnaast ook kijken naar andere omstandigheden. Denk daarbij aan de pisteconditie, de weersomstandigheden, drukte op de piste en de snelheid van de betrokkenen.

Tip: verzamel bewijzen

Bent u betrokken bij een ski-of snowboardongeval en loopt u letselschade op? Dan is het belangrijk dat vast komt te staan wat er precies gebeurde. Spreek omstanders aan en vraag hun gegevens zodat ze eventueel kunnen getuigen als dat nodig is. Ook foto’s van de situatie kunnen helpen en een ongevalsrapportage van de pistedienst als die ter plaatse komt om hulp te verlenen.

Bent u samen met anderen, vraag dan of zij zoveel mogelijk voor u vastleggen. Zorg ervoor dat u ook alle medische gegevens krijgt en schakel zo snel mogelijk een letselschade-expert in. Wanneer u uw letselschadezaak aan ons voorlegt, hoort u direct of wij uw letselschade voor u kunnen verhalen.

Wilt u meer weten over de aansprakelijkheid bij letselschade na een ski- of snowboardongeval? Informeer ernaar bij uw expert van Stipt letselschade.

Skiër gaat naar beneden
(c) copyright Stipt letselschade | Klachtenregeling | Algemene Voorwaarden | Sitemap | Privacyverklaring