• Landelijk werkzaam
  • Persoonlijk bezoek
  • Één vast aanspreekpunt
  • Gratis rechtshulp

Wie is aansprakelijk als beide partijen groen licht hebben?

Door: André Rotte
Leestijd: 2 minuten

U heeft op een kruising met verkeerslichten groen licht en rijdt de kruising op. Een ander voertuig rijdt u aan en de bestuurder verklaart dat hij óók groen licht had.

Natuurlijk kan dat niet.

Eén van beiden moet door rood gereden zijn, maar bewijst u maar eens dat de tegenpartij door rood reed als u uw schade wilt verhalen.

In het gunstigste geval staan er camera’s of zijn er getuigen die zagen wat er gebeurde. Zo niet, dan wordt het lastig. U wilt de tegenpartij aansprakelijk stellen voor uw schade. Maar hoe regelt het aansprakelijkheidsrecht dat?

Letselschade melden

Hoe beoordeelt een verzekeraar of rechtbank de aansprakelijkheid?

Als twee partijen verklaren dat ze door groen reden en er geen bewijs is wie er door rood reed, past een verzekeraar of rechter uitspraken van de Hoge Raad toe.

In 2006 en 2005 deed de Hoge Raad uitspraak in rechtszaken waarbij niet kwam vast te staan wie er door rood licht reed.

De Hoge Raad neemt in de beoordeling van zo’n zaak een aantal punten mee om tot een uitspraak over de schadevergoeding te komen.

Die punten worden ook nu nog gebruikt bij de vaststelling van de aansprakelijkheid.

Wat zijn de punten die aansprakelijkheid bepalen?

Omdat niet vaststaat wie er door rood of groen reed, gaat de rechter ervan uit dat beide partijen door groen reden. En kijkt vervolgens of het gedrag van de aansprakelijkgestelde partij gevaar zettend is met behulp van onderstaande drie vragen.

  1. Hoe gedroegen de partijen zich direct voor het ongeluk? Kon de aansprakelijkgestelde partij vermoeden dat de ander door rood zou rijden? En wat was de snelheid van de voertuigen? En welke afstand hadden ze tot de kruising toen ze elkaar zagen?
  2. Hoe overzichtelijk was de kruising?
  3. Stonden er waarschuwingsborden?

Is de conclusie dat de aansprakelijkgestelde partij gevaar zettend reed?

Dan was het ontstaan van het ongeluk zeer waarschijnlijk. En kan hij toch aansprakelijk zijn voor het ongeval, ondanks dat hij dacht dat hij door groen reed.

Vervolgens kan hij zich nog beroepen op eigen schuld van de andere partij. En onderzoekt de rechter met behulp van dezelfde drie criteria of daarvan sprake is.

Beroept de aansprakelijke partij zich op eigen schuld van de ander?

Dan moet die vervolgens bewijzen dat de andere partij ook schuld had aan het ontstaan van het ongeval. En stelt de rechter als uitgangspunt dat die bestuurder door groen reed.

Als vaststaat dat de ene partij aansprakelijk is en de andere eigen schuld heeft, maakt de rechter een verdeling. Hij kijkt daarbij naar het percentage schuld en bijvoorbeeld naar de totale letselschade.

Uiteindelijk stel hij vast wie welk deel van de schade van de ander moet betalen. Is de een aansprakelijk en de ander niet schuldig? Dan betaalt de aansprakelijke partij 100% van de schade van de ander.

Is de een aansprakelijk en de ander medeschuldig, dan kan de verdeling 50/50 zijn. Of een ander percentage als een van beiden zwaar letsel heeft.

Wilt u meer weten over deze of andere aansprakelijkheidskwesties in het verkeer? Informeer ernaar bij uw expert van Stipt letselschade.

 

Over André Rotte

"Mensen persoonlijk en betrokken bijstaan, zodat hun leven weer zoveel mogelijk wordt als voor hun letselschade. Dat vind ik mooi." Na mijn rechtenstudie en functies bij verzekeraars internationale expertisebureaus werk ik sinds 2010 als belangenbehartiger voor slachtoffers van letselschade. Ik ben NIVRE-registerexpert en lid van het Nederlands Instituut van Schaderegelaars. Dat zorgt ervoor dat ik altijd op de hoogte ben van belangrijke ontwikkelingen op het gebied van letselschaderegeling. In mijn eerste baan bij een verzekeraar leerde ik dat persoonlijk contact enorm belangrijk is wanneer je slachtoffers van letselschade helpt en dat een tevreden klant je doelstelling is. Dat én mijn ervaring en kennis maakt dat u de behandeling van uw letselschadeclaim met een gerust hart aan mij kunt overlaten.

Meer blogs van André Rotte Bekijk profiel op LinkedIN
Aansprakelijkheid beiden groen licht
(c) copyright Stipt letselschade | Klachtenregeling | Algemene Voorwaarden | Sitemap | Privacyverklaring