• Landelijk werkzaam
  • Persoonlijk bezoek
  • Één vast aanspreekpunt
  • Gratis rechtshulp

Letsel op vakantie, touroperator aansprakelijk?

Door: André Rotte
Leestijd: 2 minuten

Boekt u een vakantie bij een Nederlandse touroperator of reisorganisatie en loopt u tijdens uw reis letsel op? Dan is de reisorganisatie op enkele uitzonderingen na aansprakelijk voor uw schade. Een reisorganisatie moet er namelijk voor zorgen dat uw vakantie volgens uw verwachtingen verloopt. En letsel oplopen is niet iets wat u normaal gesproken verwacht. Ook moet een reisorganisatie u hulp en bijstand verlenen bij een onveilige situatie en na een ongeval.

Letselschade melden

Hoe is de aansprakelijkheid van een touroperator of reisorganisatie geregeld?

Via het Burgerlijk Wetboek. In artikel 7:507 BW staat dat een reisorganisatie u schadeloos moet stellen als uw vakantie niet verloopt volgens de verwachtingen op grond van de reisovereenkomst. De aansprakelijkheid geldt niet alleen voor iemand in dienst van de reisorganisatie zoals de hostess. Ook de vervoerder die uw transfer regelt en de accommodatie waar u verblijft vallen onder dit artikel. Zelfs de attractie of bestemming waar u met een door de reisorganisatie geregelde excursie naartoe gaat.

De reisorganisatie moet hulp en bijstand verlenen

Is er tijdens de vakantie een onveilige situatie, dan moet u de reisorganisatie daarvan op de hoogte stellen. Denk bijvoorbeeld aan een hotel dat een terras met losliggende of gebroken tegels heeft waar iemand zich makkelijk kan verwonden. De reisorganisatie moet na uw melding op haar kosten vervangend verblijf regelen en de transfer betalen. Ook als er al een ongeval plaatsvond, geldt de hulp- en bijstandsplicht. Is een ongeval uw eigen schuld, dan moet de reisorganisatie redelijke hulp bieden, maar zijn de kosten voor uzelf.


Letselschade melden

Wanneer is de reisorganisatie niet aansprakelijk?

In drie gevallen:

  1. Bij eigen schuld van uzelf.
  2. Als het letsel komt door iemand die niet rechtstreeks bij de pakketreis betrokken is.
  3. Bij overmacht.

Drinkt u ondanks waarschuwingen uit de kraan in Egypte en wordt u ziek, of skiet u buiten de piste en breekt u uw been dan is dat uw eigen schuld. Een lokaal bedrijf waar u een scooter of auto huurt of taxichauffeur die u zelf inschakelt, is niet rechtstreeks bij uw pakketreis betrokken. En overmacht is bijvoorbeeld een chauffeur die onwel wordt en als gevolg daarvan een ongeluk veroorzaakt.

Wat moet u doen bij letselschade op vakantie?

U bent verplicht uw schade te beperken. Bent u ziek of gewond, laat u dan door een arts behandelen en voorkom dat uw situatie erger wordt. Stel de reisorganisatie zo snel mogelijk en binnen drie maanden schriftelijk aansprakelijk. Onderbouw uw claim met zo veel mogelijk bewijs: foto’s, getuigenverklaringen, verklaring van lokale arts(en), uw eigen notities van de gebeurtenissen voor en na het ongeval. Schakel ook zo snel mogelijk een deskundige in die u helpt met uw schadeclaim. Onze experts weten precies hoe het werkt en helpen u graag.

Wilt u meer weten over letselschade op vakantie of de aansprakelijkheid van reisorganisaties?  Informeer ernaar bij uw expert van Stipt letselschade.


Neem hier contact op

vakantie
(c) copyright Stipt letselschade | Klachtenregeling | Algemene Voorwaarden | Sitemap | Privacyverklaring