• Landelijk werkzaam
  • Persoonlijk bezoek
  • Één vast aanspreekpunt
  • Gratis rechtshulp

Letselschade in ov, taxi of Uber, wie is aansprakelijk?

Door: André Rotte
Leestijd: 3 minuten

Reist u weleens met het openbaar vervoer, stapt u in een taxi of reist u met Uber? Dan gaat u er natuurlijk vanuit dat u veilig op de plaats van bestemming aankomt. Toch gebeuren er ook in het openbaar vervoer en bij taxi- en Ubervervoer ongelukken waarbij inzittenden letsel oplopen. Volgens de Wet Personenvervoer heeft de vervoerder een grote zorgplicht. De vervoerder moet u veilig van A naar B vervoeren. In veel gevallen zult u daarom bij letselschade de vervoersmaatschappij met succes aansprakelijk kunnen stellen.

Zorgplicht vervoersmaatschappij: veilig vervoer

De zorgplicht van een vervoersmaatschappij gaat ver. Die geldt namelijk zowel tijdens de reis als bij in-en uitstappen. Trekt een bus nog voordat u op uw plaats zit snel op en valt u, met letselschade als gevolg? Of ben u nog niet volledig uitgestapt en rijdt de tram al weg waardoor u valt? In dit soort situaties mag u ervan uitgaan dat u uw letselschade met succes kunt verhalen op de vervoerder. Als de vervoerder vindt dat hij niet aansprakelijk is, moet hij bewijzen dat er sprake is van overmacht.

Ongeval in verband met en tijdens het vervoer

Bij een letselschade in het ov moet wel vast komen te staan dat er sprake is van een ‘ongeval in verband met en tijdens het vervoer’. De omstandigheden waardoor het letsel ontstaat, zijn daarbij van belang. Een passagier die uit een stilstaande Arriva-bus viel, stelde Arriva aansprakelijk voor haar letselschade. De rechtbank oordeelde echter op basis van videobeelden dat het ongeval wel tijdens, maar niet in verband met het vervoer plaatsvond. De rechtbank wees de vordering van de passagier af. Dit is een geval waarin de vervoerder zich met succes beroept op overmacht.

De schuldloze derden regeling voor inzittenden

Wie als inzittende van een openbaar vervoersmiddel, taxi of Uber letselschade oploopt en geen eigen schuld heeft, kan gebruik maken van de schuldloze derden regeling. Dat betekent dat het slachtoffer recht heeft op directe en volledige vergoeding van de letselschade zonder dat de wettelijke aansprakelijkheid al vast hoeft te staan.

Het slachtoffer hoeft daardoor niet maanden of jaren op een uitspraak over de schuld te wachten. De schuldloze derden regeling gaat uit van het feit dat de bijrijder of inzittende geen schuld had aan het ongeval. Een goed voorbeeld hiervan is de rechtszaak waarin de nabestaanden van een rolstoelpassagier de vervoerder met succes aansprakelijk stelde nadat de passagier als gevolg van een val in een rolstoeltaxi overleed.

Wanneer heeft een inzittende van openbaar vervoer, taxi of Uber wel eigen schuld?

Als een bijrijder of inzittende de eigen veiligheid in gevaar brengt, is er sprake van gehele of gedeeltelijke eigen schuld. Denk aan een passagier van een taxi of Uber die geen gordel draagt en bij een aanrijding tegen de voorruit knalt. Of iemand die instapt bij een chauffeur die zichtbaar onder invloed is.

Letselschade in openbaar vervoer, taxi of Uber: wat moet u doen?

Overkomt u een ongeval in het ov of als taxi- of Uberpassagier? Dan adviseren we u het volgende:

  • Noteer nummer van bus, tram- of metrostel of kenteken van de taxi, inclusief het traject en de plaats van het ongeval of haal beschikbare gegevens van uw ov-chipkaart.
  • Meld bij chauffeur of conducteur dat u letsel heeft  en meld het ook bij de vervoerder.
  • Maak foto’s/filmpjes van de situatie.
  • Noteer gegevens van getuigen en vraag of u hen mag benaderen voor een verklaring.
  • Bezoek een arts en laat uw klachten vastleggen.
  • Bewaar bonnen van de kosten die u maakt als gevolg van het letsel.
  • Zorg ervoor dat u de vervoersmaatschappij binnen 3 jaar aansprakelijk stelt.

Wilt u meer weten over letselschade in openbaar vervoer, taxi of Uber? Informeer ernaar bij uw expert van Stipt letselschade.

th 1
(c) copyright Stipt letselschade | Klachtenregeling | Algemene Voorwaarden | Sitemap | Privacyverklaring