Door: André Rotte
Leestijd: 2 minuten
Bij een verkeersongeval waarbij u letsel oploopt, verwacht u een volledige schadevergoeding. Maar wist u dat het niet dragen van een autogordel kan leiden tot een korting op uw schadevergoeding? Dit heet gordelkorting. In deze blog leggen wij uit wat gordelkorting precies inhoudt, wanneer het wordt toegepast en wat uw rechten zijn.
Gordelkorting is een vermindering van uw schadevergoeding bij letselschade als u tijdens het ongeval geen autogordel droeg. De verzekeraar of aansprakelijke partij stelt dan dat u door het niet dragen van de gordel (deels) zelf verantwoordelijk bent voor de ernst van uw letsel.
De gedachte hierachter is simpel: het dragen van een gordel is wettelijk verplicht en voorkomt of beperkt ernstig letsel bij een ongeluk. Draagt u geen gordel? Dan kan de verzekeraar stellen dat u daardoor zwaarder gewond bent geraakt dan nodig was.
In de praktijk wordt meestal een standaardkorting van 25% toegepast op de schadevergoeding. Dat betekent dat u in dat geval 75% van uw letselschade vergoed krijgt.
Belangrijk om te weten: dit percentage is géén vast gegeven. In sommige situaties kan de korting hoger of lager uitvallen, of zelfs helemaal vervallen.
Een verzekeraar mag niet zomaar de schadevergoeding verlagen. Er moet eerst bewezen worden dat:
– U tijdens het ongeval géén gordel droeg; én
– Uw letsel minder ernstig was geweest als u wél een gordel had gedragen.
Lukt het de verzekeraar niet om dat causaal verband aan te tonen? Dan mag er géén gordelkorting worden toegepast.
Zelfs als vaststaat dat u geen gordel droeg én uw letsel daardoor ernstiger is, blijft er nog ruimte voor een zogeheten billijkheidscorrectie.
De rechter kijkt dan of het eerlijk is om de schadevergoeding daadwerkelijk te verlagen.
Hierbij wordt rekening gehouden met:
– De ernst van uw letsel
– Uw persoonlijke situatie
– De mate van verwijtbaarheid aan uw kant én die van de tegenpartij
– Eventuele bijzondere omstandigheden
Zo komt het voor dat de gordelkorting wordt verlaagd, bijvoorbeeld van 25% naar 15%, of zelfs volledig wordt geschrapt, zeker bij zwaar of blijvend letsel.
In veel zaken wordt een standaardkorting van 25% toegepast. Zo oordeelde de Rechtbank Oost-Brabant op 25 april 2016 dat gordelkorting van toepassing was, ondanks zwaar letsel.
In andere situaties heeft de rechter de gordelkorting verlaagd. Zo bepaalde de Rechtbank Rotterdam op 27 januari 2010 dat de korting werd beperkt tot 15%, gelet op de ernst van het letsel en de specifieke omstandigheden van het ongeval.
Soms wordt de korting juist verhoogd. In een uitspraak van de Rechtbank Limburg op 21 mei 2014 werd een korting van 40% toegepast, omdat het slachtoffer bewust had meegereden met een dronken bestuurder en daarbij geen gordel droeg.
In uitzonderlijke gevallen wordt de gordelkorting volledig geschrapt. Ook in de eerdergenoemde uitspraak van de Rechtbank Oost-Brabant speelde dit een rol.
Twijfelt u of de toegepaste gordelkorting terecht is? Of wilt u weten wat uw mogelijkheden zijn om de schadevergoeding te maximaliseren? Onze specialisten van Stipt Letselschade helpen u graag verder.
Wij regelen uw letselschade van A tot Z, onderhandelen met de verzekeraar en zorgen dat u krijgt waar u recht op heeft. Belangrijk: onze hulp is voor u altijd gratis, de kosten verhalen wij op de aansprakelijke partij.
Wilt u meer weten? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. Samen zorgen wij voor een eerlijke schadevergoeding.