• Landelijk werkzaam
  • Persoonlijk bezoek
  • Één vast aanspreekpunt
  • Gratis rechtshulp

Directe Schadeafhandeling (DSA), ook voor letselschade?

Door: André Rotte
Leestijd: 2 minuten

Directe Schadeafhandeling, afgekort DSA. Sinds juli 2021 kunnen eigenaars van een WA of WA+ verzekerd voertuig hun voertuigschade laten regelen door hun eigen verzekeraar wanneer een tegenpartij die schade veroorzaakt heeft. . DSA heeft veel voordelen. De eigen verzekeraar stelt de aansprakelijkheid en de voertuigschade vast en verhaalt op de aansprakelijke verzekeraar. Schadeafwikkeling is daarmee eenvoudiger en efficiënter geworden. Dat leidt tot grotere tevredenheid bij klanten. Die hoeven immers niet meer met een andere verzekeraar in discussie en krijgen sneller hun vergoeding. Hun eigen verzekeraar regelt en betaalt de schade. Inmiddels geldt Directe Schadeafhandeling voor auto’s, campers en motoren. En als het aan het Verbond van Verzekeraars ligt, op korte termijn ook voor letselschades. Dat beschrijft het Verbond in het Jaarplan 2023.

Wat is het voordeel als letselschade ook onder Directe Schadeafhandeling valt?

Wanneer een letselschadeslachtoffer zijn of haar schade door de eigen verzekeraar laat regelen, dan kan dit voor slachtoffers een verbetering zijn. Vindt de eigen verzekeraar de tegenpartij aansprakelijk? En heeft de eigenaar de kosten van de letselschade in beeld? Dan keert de eigen verzekeraar uit. Het slachtoffer weet sneller wat de verzekeraar vergoedt en blijft buiten de discussie tussen de verzekeraars. Op dit moment werkt het ook al zo voor letselschadeslachtoffers die een Schadeverzekering Inzittenden (SVI) op hun autoverzekering hebben. Dan regelt ook de eigen verzekeraar de vergoeding. Ongeacht de aansprakelijkheid. Verzekeraars regelen letselschade volgens de Bedrijfsregeling Letselschade en moeten zich aan belangrijke gedragsregels in het voordeel van het slachtoffer houden.

Schakel ook bij DSA voor letselschade nog een belangenbehartiger in.

Ook wanneer DSA voor letselschade gaat gelden, adviseer ik dat u als letselschadeslachtoffer nog steeds direct na het ongeval een belangenbehartiger inschakelt. Uiteraard betekent DSA niet dat uw positie verzwakt wanneer uw eigen verzekeraar uw letselschade regelt. De vergoeding is even groot als wanneer de tegenpartij aan u betaalt.

Letselschaderegeling is echter wel een complexe en soms langdurige zaak, zeker bij ernstige verwondingen en blijvende invaliditeit. De gevolgen van een ongeval kunnen in de loop van de tijd nog toenemen of veranderen. Laat u daarom altijd vanaf het begin vertegenwoordigen door iemand die weet waar u recht op heeft. De kosten van deze bijstand zijn altijd nog verzekerd en moeten juridisch gezien worden betaald door de aansprakelijke verzekeraar. U voorkomt met een belangenbehartiger dat u betrokken raakt bij vervelende en langdurige discussies. En weet zeker dat u krijgt waar u recht op heeft. De experts van Stipt letselschade helpen u hierbij graag.

Geldt DSA voor alle schades?

Nee. Als letselschade onder Directe Schadeafhandeling gaat vallen, geldt dat alleen voor letsel dat ontstaat bij aanrijdingen tussen motorrijtuigen. Als u bijvoorbeeld als automobilist wordt aangereden door een andere automobilist. DSA gaat niet gelden voor:

  • aanrijdingen met niet-gemotoriseerde verkeersdeelnemers bijvoorbeeld een auto die een fietser of voetganger aanrijdt;
  • bedrijfsongevallen;
  • letsel door dieren;
  • ongevallen in de privésfeer, bijvoorbeeld bij sporten, vallen op straat of een val van een keukentrap.
    Heeft u vragen over Directe Schadeafhandeling of wilt u meer weten over het claimen van letselschade? Neem dan contact op met uw expert van Stipt letselschade.

 

Over André Rotte

"Mensen persoonlijk en betrokken bijstaan, zodat hun leven weer zoveel mogelijk wordt als voor hun letselschade. Dat vind ik mooi." Na mijn rechtenstudie en functies bij verzekeraars internationale expertisebureaus werk ik sinds 2010 als belangenbehartiger voor slachtoffers van letselschade. Ik ben NIVRE-registerexpert en lid van het Nederlands Instituut van Schaderegelaars. Dat zorgt ervoor dat ik altijd op de hoogte ben van belangrijke ontwikkelingen op het gebied van letselschaderegeling. In mijn eerste baan bij een verzekeraar leerde ik dat persoonlijk contact enorm belangrijk is wanneer je slachtoffers van letselschade helpt en dat een tevreden klant je doelstelling is. Dat én mijn ervaring en kennis maakt dat u de behandeling van uw letselschadeclaim met een gerust hart aan mij kunt overlaten.

Meer blogs van André Rotte Bekijk profiel op LinkedIN
Directe schadeafhandeling
(c) copyright Stipt letselschade | Klachtenregeling | Algemene Voorwaarden | Sitemap | Privacyverklaring