• Landelijk werkzaam
  • Persoonlijk bezoek
  • Één vast aanspreekpunt
  • Gratis rechtshulp

Bouwongevallen

Door: Lisa Fluit
Leestijd: 2 minuten

Bouwongevallen: in het vroege voorjaar van 2025 publiceerde bouwbedrijf BAM haar jaarresultaten van 2024. Daarin stond onder andere een opvallende stijging in het aantal bedrijfsongevallen. In 2023 stond het aantal ongevallen op 2,8 per miljoen gewerkte uren.

In 2024 steeg dit naar 2,9. Een toename van 3,5 %. Ook het aantal arbeidsongevallen waarbij medewerkers ten minste één dag niet konden werken, steeg: van 191 naar 215 gevallen.

Tragisch voorval in Lochem

Een van de ernstigste incidenten in 2024 was een dodelijk bedrijfsongeval in Lochem waarbij twee BAM-medewerkers om het leven kwamen. Dit gebeurde tijdens het hijsen van twee bruggenbogen. Een van de bogen viel uit de lussen van de hijskraan. Dit leidde tot een tragisch ongeval met twee dodelijke slachtoffers en twee gewonde medewerkers. BAM noemde 2024 een jaar van “verlies en diepe reflectie” in hun verslag.

Bedrijfsongevallen en de Nederlandse arbeidsinspectie

De Nederlandse Arbeidsinspectie publiceert jaarlijks cijfers over bedrijfsongevallen, maar de gegevens voor 2024 worden pas later in 2025 bekendgemaakt. De vraag of het aantal bedrijfsongevallen bij BAM in 2024 significant boven het gemiddelde van de bouwsector ligt, is dus nog niet te beantwoorden. In de rapportages over 2023 werd al opgemerkt dat de bouwsector, naast de industrie en landbouw, een van de sectoren is met de meeste bedrijfsongevallen in Nederland.

Juridische verantwoordelijkheid en werkgeverszorgplicht

Volgens de wet heeft iedere werkgever in Nederland een zorgplicht ten opzichte van zijn werknemers, zoals vastgelegd in artikel 7:658 van het Burgerlijk Wetboek. Dit houdt onder andere in dat een werkgever moet zorgen voor een veilige werkomgeving, de juiste middelen en voldoende toezicht.

De zorgplicht van een werkgever wordt strikt nageleefd en uit rechtspraak blijkt dat werkgevers vaak aansprakelijk zijn wanneer ze hierin tekortschieten. Dit kan dus leiden tot werkgeversaansprakelijkheid.

In de bouwsector moeten werkgevers relatief gezien meer veiligheidsmaatregelen moeten nemen om werknemers te beschermen, simpelweg omdat de risico’s daar groter zijn dan in andere branches. De zorgplicht van de werkgever wordt bepaald door de omstandigheden van het geval.

Verplichting tot melding bij de Nederlandse Arbeidsinspectie

Er zijn gevallen waarin het verplicht is om een bedrijfsongeval te melden bij de Arbeidsinspectie. Bijvoorbeeld wanneer het slachtoffer blijvend letsel oploopt, zoals een amputatie, hersenletsel of een breuk. Hetzelfde geldt wanneer het slachtoffer in het ziekenhuis moet worden opgenomen of wanneer het ongeval dodelijk is. Het bouwongeval in Lochem, waarbij twee medewerkers van BAM het leven lieten, moest dan ook gemeld worden aan de Nederlandse Arbeidsinspectie.

Het belang van juridische bijstand bij bouwongevallen

Bouwongevallen kunnen vaak leiden tot ernstig en langdurig letsel, zoals hersenletsel, breuken, amputaties en andere zware verwondingen. In dat soort is het verstandig om juridische bijstand in te schakelen van een letselschade-expert.

De kans is groot dat een slachtoffer te maken krijgt met aanzienlijke schade als gevolg van het ongeval. Een letselschade-expert helpt met het verhalen van die schade op de aansprakelijkheidsverzekering van de werkgever. Dit zorgt ervoor dat het slachtoffer de vergoeding ontvangt waar hij of zij recht op heeft en dat de financiële gevolgen van het ongeval adequaat worden gecompenseerd.

Bent u slachtoffer van een bedrijfsongeval en wilt u meer informatie over juridische bijstand en afhandeling van letselschade? Stipt Letselschade helpt u gratis bij het verhalen van de schade. Neem voor een gratis en vrijblijvend advies contact met ons op. Bel 085-3031397 of stuur een mail naar info@stiptletselschade.nl.

Gratis hulp en advies
  • Binnen 24 uur contact
  • Eén vast aanspreekpunt
  • Persoonlijke aanpak
  • Gratis rechtshulp
  • Landelijk werkzaam

    Gratis hulp en advies
    (c) copyright Stipt letselschade | Klachtenregeling | Algemene Voorwaarden | Sitemap | Privacyverklaring