• Landelijk werkzaam
  • Persoonlijk bezoek
  • Één vast aanspreekpunt
  • Gratis rechtshulp

Aanrijding tijdens bezorgwerk: wie draait op voor uw schade?

Door: André Rotte
Leestijd: 3 minuten

Als bezorger bent u voortdurend onderweg. U navigeert door druk verkeer, vaak onder tijdsdruk, en loopt daarmee een verhoogd risico op een ongeluk. Maar wie betaalt de schade als u wordt aangereden of zelf betrokken raakt bij een ongeval tijdens werktijd? In deze blog leggen we uit hoe het juridisch zit en wat uw rechten zijn – ook als u geen vast contract heeft.

De zorgplicht van de werkgever stopt niet bij de voordeur

Werkgevers zijn wettelijk verplicht om te zorgen voor veilige werkomstandigheden. Die verplichting geldt niet alleen binnen het bedrijfspand, maar ook daarbuiten – bijvoorbeeld op de openbare weg, als het werk dat vereist. Bezorgers die op pad zijn met een fiets, scooter of bestelbus vallen daar dus onder.

De Hoge Raad heeft in het arrest PTT Post/Baas geoordeeld dat een werkgever ook buiten het eigen terrein verantwoordelijkheid draagt als deelname aan het verkeer een noodzakelijk onderdeel van de functie is. In zulke gevallen moet de werkgever passende maatregelen treffen om schade te voorkomen.

Dat kan betekenen dat er een goede schadeverzekering, moet zijn afgesloten, zodat u bij een ongeval niet met de financiële gevolgen blijft zitten. De rechter heeft het over een adequate verzekering en dat is doorgaans een schadeverzekering omdat er op basis van een sommenverzekering – een ongevallenverzekering – een bedrag wordt uitgekeerd wat onvoldoende compensatie biedt voor de werknemer.

Geen arbeidsovereenkomst, toch bescherming

Ook als u geen vast contract heeft, kunt u in aanmerking komen voor bescherming. Volgens artikel 7:658 lid 4 van het Burgerlijk Wetboek geldt de zorgplicht van de werkgever ook voor mensen die in opdracht van een bedrijf werkzaamheden verrichten, zonder formele arbeidsovereenkomst.

De Hoge Raad heeft dit bevestigd in het Deliveroo-arrest, waarin werd geoordeeld dat zelfstandige bezorgers soms feitelijk als werknemers moeten worden behandeld. Werkt u structureel voor een opdrachtgever, onder diens leiding of volgens diens richtlijnen? Dan kan het goed zijn dat u bij een ongeval recht heeft op schadevergoeding, net als een werknemer in loondienst.

Uitzonderingen zijn beperkt

In uitzonderlijke gevallen kan de werkgever niet aansprakelijk worden gehouden. Denk bijvoorbeeld aan situaties waarin het ongeval niets met het werk te maken heeft, of waarin u zelf op eigen initiatief – en buiten de normale opdracht om – bent gaan rijden.

Ook ongevallen tijdens regulier woon-werkverkeer vallen in principe buiten de aansprakelijkheid van de werkgever, tenzij er sprake is van bijzondere omstandigheden zoals georganiseerd vervoer of verhoogde risico’s door werktijden in de nacht of vroege ochtend.

Slecht materiaal? Nog steeds de verantwoordelijkheid van de werkgever

Als het ongeval is ontstaan doordat het voertuig waarmee u moest bezorgen niet in orde was – bijvoorbeeld door gladde banden, een remprobleem of slechte verlichting – dan is de werkgever in beginsel aansprakelijk. Ook als het gaat om een leasevoertuig of een gedeeld voertuig. De werkgever moet ervoor zorgen dat u veilig uw werk kunt doen, en dat geldt ook voor de middelen die u daarvoor gebruikt.

Een passende schadeverzekering is geen luxe, maar noodzaak

Goed werkgeverschap betekent dat de werkgever niet alleen voorzorgsmaatregelen treft, maar ook een passende verzekering afsluit voor schade bij werk-gerelateerde verkeersongevallen. Als dat niet gebeurt, kan de werkgever alsnog aansprakelijk zijn voor uw schade. Die lijn volgt uit het arrest KLM/Bosman, waarin de Hoge Raad oordeelde dat het ontbreken van een verzekering in sommige gevallen strijdig is met goed werkgeverschap.

Wat kunt u vergoed krijgen bij een aanrijding tijdens bezorgwerk?

Als u als bezorger tijdens werktijd betrokken raakt bij een ongeluk, kunt u recht hebben op vergoeding van uw medische kosten, arbeidsvermogensschade, smartengeld en bijkomende kosten zoals hulp in het huishouden of vervoerskosten. Ook als u als zelfstandige werkt, kan het zijn dat u hiervoor in aanmerking komt – mits u onder de bescherming van artikel 7:658 lid 4 Burgerlijk Wetboek valt.

Hulp nodig? Wij regelen het voor u

Een ongeluk tijdens bezorgwerk is al vervelend genoeg. De juridische afwikkeling kunt u met een gerust hart aan ons overlaten. Bij Stipt Letselschade zorgen wij dat u krijgt waar u recht op heeft. We regelen alles kosteloos voor u, zonder zorgen en zonder kleine lettertjes.

Twijfelt u of uw werkgever aansprakelijk is? Doe dan de check op onze website of neem direct contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

 

Gratis hulp en advies
  • Binnen 24 uur contact
  • Eén vast aanspreekpunt
  • Persoonlijke aanpak
  • Gratis rechtshulp
  • Landelijk werkzaam

    Gratis hulp en advies
    (c) copyright Stipt letselschade | Klachtenregeling | Algemene Voorwaarden | Sitemap | Privacyverklaring